Camembert sajtos rudak

  • 2020.05.07.
  • 2

A férjem nagy kedvence a camembert sajt, engem meg a világból lehet kiűzni vele. Na, de néha azért kedveskedek neki, mert megérdemli, és készítek ilyen camembert sajtos rudakat. :) Készült már perec és pogácsa is camembert sajttal, és mindegyiket nagyon szerette. Azt be kell lássam, hogy így még számomra is ehető, nem érződik annyira a sajt karakteres íze.Hozzávalók:- 25 dkg teljes kiőrlésű liszt- 5 dkg búzasikér- 6 dkg darált mogyoró- 1 tk só- 5 dkg vaj- 12 dkg camembert sajt- 1/2 cs. instant élésztő- 1 tojás- kb. 14 dkg tejfölMegj.: A darált mogyorót dióra is lehet cserélni.A férjem szerint megbírt volna még egy kis sót, de ő mindent nagyon sósan szeret. Ha te is sósabban szereted, akkor tegyél hozzá még 1/2 tk sót.Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk vízTetejét megszórni: - 2 ek darált mogyoróElkészítés:A lisztet, a búzasikért, darált mogyorót és a sót, egy nagyobb tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk a vajjal.A camember sajtot nagy lyukú reszelőn lereszelhetjük és hozzáadjuk a lisztes keverékhez.Rászórjuk a szárított élesztőt, majd a tojást is hozzáadva összedolgozzuk annyi tejföllel, hogy egy könnyen formálható, közepesen kemény tésztát kapjunk.Cipót formálunk belőle, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 15 percet pihentetjük.Pihentetés után a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, és megszórjuk darált mogyoróval.Ezután kb. 2 cm széles és 7 cm hosszú rudakra vágjuk.Egy vékony élű kés segítségével megemeljük a rudacskák egyik végét, és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket.180 fokra előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!