Sárgarépás pogácsa teljes kiőrlésű lisztből

  • 2020.04.18.
  • 9

Ahogy ünnep nem telhet el bejgli vagy kalács nélkül, nálunk a pogácsa is kötelező darab. Az idén Húsvétra egy sárgarépás pogácsa készült. Az ízén nem érezhető, hogy sárgarépa is van benne, viszont az állagát mindenképpen segítette. Nem hajtogattam a tésztát, így sok időt nem kellett foglalkoznom vele, inkább a kelesztési idő volt az, ami hosszabította az elkészítését. Finom pihe-puha volt a tésztája, és még 2 nap után sem volt száraz.Nagyon finom lett, alig lehetett abbahagyni. :)A megadott mennyiségből 49 darab 4 x 4 cm nagyságú pogácsám lett.Hozzávalók:- 42 dkg teljes kiőrlésű lisztből- 8 dkg búzasikér- 5 dkg vaj- 2,5 tk só- 15 dkg finomra reszelt sárgarépa- 1 tojás- 1/4 mk méz- 2,5 dkg friss élesztő- kb. 24 dkg tejfölMegj: A tejföl mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától is. Ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tejföl szükséges hozzá.Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk vízTetejét megszórni: - 2-3 ek fekete szezámmagElkészítés:A 24 dkg tejfölből elveszünk 0,5 dl-t, meglangyosítjuk, belekavarjuk a mézet, majd belemorzsoljuk a friss élesztőt. Letakartjuk, és félretesszük pár percre.A lisztet és búzasikért egy tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Rászórjuk a sót és a lereszelt sárgarépát, és egy kicsit elkeverjük. Közepében fészket alakítunk ki, majd beletesszük a tojást, a felfutott élesztőt, és jól bedagasztjuk annyi tejföllel, hogy egy közepesen kemény tésztát kapjunk.(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejföllel.)Cipót formálunk belőle, és egy tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.Ezután enyhén olajozott felületen a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd 4x4 cm-es kockákra vágjuk vagy tetszőleges pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, 25 percet pihentetjük, majd a tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és megszórjuk kedvünk szerint magvakkal.Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!