Meggyes-csokoládés piskótatekercs

  • 2020.12.05.
  • 4

Ugyan a meggy nem megszokott alapanyag az adventi időszakban, de csokoládéval párosítva, és piskótatekercsbe töltve, igen mutatós süteményt lehet varázsolni az ünnepi asztalra.
Nem lehet hibázni vele, hisz egyszerűen és könnyen elkészíthető, és nagyon finom. Ezért ha még nem nem döntötted el, hogy mi legyen Advent második vasárnapján a desszert, készítsd el ezt a meggyes-csokoládés piskótakercset. :)Amennyiben a piskótát fehér lisztből készítenéd, nyugodtan használd a csokoládékrémes piskótatekercsnél szereplő receptet.Hozzávalók a piskótához:- 5 tojás- 1 csipet só- 5 ek eritrit- 4 ek hajdinaliszt- 1 ek durumlisztHozzávalók a meggyes krémhez:- 330 g meggy- 1/2 citromhéj- 1 kk fahéj- 1 ek eritrit- 0,5 dl víz- 4 dkg vaníliás pudingporMegj.: Eritrit helyett mézet vagy cukrot is használhatunk.Friss meggy helyett nyugodtan lehet használni fagyasztott meggyet is. Utóbbi esetébe, a fagyasztóból kivéve, szűrőbe tesszük és kiolvasztjuk.Hozzávalók a csokoládé krémhez:- 2 dl
cukrozatlan tejszín- 10 dkg étcsokoládé (54,5 %)Megj.:Ha szükségét érezzük adhatunk hozzá 1-2 tk mézet.Elkészítés:Első lépésként a piskótát készítjük el. Ehhez a tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét egy csipet sóval félkemény habbá verjük. Az eritritet kanalanként hozzá adagoljuk, miközben tovább verjük a habot addig, amíg elfogy az egész és a hab kemény nem lesz. Ezután, egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat, mindig megvárva, hogy jól elkeveredjen. A liszteket egy spatulával óvatosan a habba forgatjuk. (A lisztet is kanalanként forgassuk bele.)A masszát sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe simítjuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük.(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Végezzünk tűpróbát!)Vigyázzunk, hogy ne süssük túl a piskótát, mert kiszáradhat, és könnyebben eltörhet a feltekerésnél!A kész piskótát egy tiszta, enyhén nedves konyharuhára vagy egy másik sütőpapírra borítjuk. Óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd szorosan feltekerjük a konyharuhával vagy sütőpapírral együtt, és kihűtjük.Amíg megsül és teljesen kihűl a piskóta, elkészítjük a meggykrémet.A megmosott és kimagozott meggyet a vízzel, az eritrittel és a citromhéjjal együtt egy lábasba tesszük. Közepes lángon kb. 5 percig főzzük, amíg levet enged és az édesítő teljesen elolvad. Ezután levesszük a tűzről és botmixerrel pépesítjük (3,8 dl meggylé lett nekem).A pudingporhoz hozzászórjuk a fahéjat, majd egy kevés meggylével csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a többi meggylevet is, elkavarjuk, majd közepes lángon, állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Félretesszük és kihűtjük.A tejszínt forrásig melegítjük, majd levesszük a tűzről, ráöntjük a csokoládéra, és addig kavargatjuk amíg a csoki teljesen felolvad. Langyosra hűtjük.Ezután kitekerjük a teljesen kihűlt piskótatekercset, majd a csokikrém felét egy vékony rétegben rákenjük. Erre egyenletesen rákenjük a meggykrémet, és szorosan feltekerjük.A megmaradt csokikrémmel bevonjuk a tekercs külsejét.Hűtőbe tesszük tálalásig, majd ujjnyi vastag szeletekre vágva kínáljuk.