Diós tojáslinzer

  • 2019.04.16.
  • 2

A tavaly kaptam egy tojás alakú kekszkiszúrót, és már alig vártam, hogy közelegjen a Húsvét, hogy kipróbálhassam. Első körben egy egyszerű diós tojáslinzert készítettem, aminek a tésztájába és a töltelékbe is került dió. Hogy az ízeket még fokozzam, mielőtt ledaráltam volna a diót, megpirítottam. Nagyon finom lett, különösen másnapra, amikorra az ízek jól összeértek. :)Csupán 12 db összeragasztott diós tojáslinzer lett, ezért ajánlom a dupla adag elkészítését.A használt tojásforma méretei: hossza 9,5 cm, szélesség 6,5 cm.Hozzávalók a tésztához:- 5 dkg pirított és darált dió- 20 dkg finomliszt- 12 dkg vaj- 1 csipet só- 5 dkg porcukor- 1 mk sütőpor- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja- 1 tojássárga- kb. 2-3 tk tejfölHozzávalók a töltelékhez:- 10 dkg pirított és darált dió- 3,5 dkg porcukor- 1 tk cukrozatlan, holland kakaópor- 1/2 mk őrölt fahéj- 1/2 citrom reszelt héja- 1 ek baracklekvár- kb. 20 ml tejTetejét megszórni: - porcukorElkészítés:A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, vigyázva nehogy túl piruljon, mert akkor keserű lesz. Kihűtjük és ledaráljuk.A lisztet egy nagyobb tálba szórjuk és elmorzsoljuk a vajjal. Rászórjuk a sót, a porcukrot, a sütőport, a pirított és darált diót, valamint a citrom héjat, és elkavarjuk. Hozzáadjuk a tojássárgát és annyi tejfölt, hogy egy egynemű, könnyen kezelhető tésztát kapjunk.Megj.: A tejfölt
teáskanalanként adjuk hozzá, és csak annyit, hogy összeálljon a tészta.(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejföllel.)Ezután folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük.A hűtőből kivéve, lisztezett felületen kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, majd tojás alakú/tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk úgy, hogy minden másodiknak a közepét egy kisebb kiszúróval kiszúrjuk. A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy. Ügyeljünk arra, hogy ugyanannyi egész és lyukas darab legyen!(Ha lágyulna a tészta, és nehézkes lenne vele dolgozni, akkor tegyük a mélyhűtőbe 5-10 perce, majd folytassuk a szaggatást.)Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a kekszeket, külön az egész darabokat, és külön tepsire a lyukas kekszeket (ezeknek kevesebb idő kell a megsüléshez), majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10-12 perc alatt világosra sütjük. Amikor a széle már kezd barnulni, kivehetjük a sütőből.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!A sütőből kivéve rácsra tesszük és teljesen kihűtjük.A töltelék száraz hozzávalóit egy mélyebb tálba mérjük, hozzáadjuk a baracklekvárt és elkeverjük annyi forró tejjel, hogy egy könnyen kenhető, de nem túl folyós masszát kapjunk.Miután kihűltek a kekszek, az egész tojáslinzert vékonyan megkenjük diós töltelékkel, majd óvatosan ráhelyezzük a lyukas tojást. Végül az összeragasztott linzereket enyhén megszórjuk porcukorral.Azonnal is fogyasztható, de másnapra lesz az igazi, miután jól összeértek az ízek.Az összeragasztott kekszeket légmentesen záró dobozban tároljuk.