Krumplit krumplival-avagy krumplifőzelék háromféle sült krumplival

  • 2023.03.21.
  • 6






Ha valaha valaki azt mondja, hogy én készítsek egy csupa krumpliból álló fogást és osszam meg a blogomon, csípőből elutasítottam volna. De tudom, hogy sokan ölni tudnának egy jó kis krumpliételért.



Mostanában néztem a Partizán Az ínség zavara című műsorát. Végre egy gasztroműsor, amit én is élvezek. Nincs benne őrült verseny, a résztvevők leszólása, kiesés és flancolás. Eléggé szűk és egyre szűkülő keretek közt főznek a résztvevők, miközben a műsorban gazdasági, kultúrtörténeti, fenntarthatósági témák is felszínre kerülenek.



A téma leegyszerűsítve az, hogy mit főzzünk, ha nincs semmink. Innen jött az ötlet, hogy itt Székelyföldön krumpink azért általában van. Mi lenne, ha játszanánk egyet vele?



A krumpli mostanában nem trendi, tudom, ellenben a batáta az. Sok helyen úgy van feltüntetve, hogy táplákozástudományi szempontból értékesebb az édesburgonya. Holott, nem. Elenyésző a különbség a kétféle krumpli közt. De sem vitamintartalomban, sem tápértékben nem előnyösebb az édesburgonya a krumplinál. A változatosság kedvéért azonban fogyaszthatjuk.







Hozzávalók: 2 kg különféle krumpli



1 hagyma



olaj



só, bors



1,5 dl tejföl



1 kk almaecet



petrezselyemzöld



csípős paprika por



vegyes zöldfűszer por



őrölt kömény







Ha neked is a krumpli a kedvenced:




https://tetovainyenc.ro/2023/01/11/bacalau-a-bras-tokehal-krumplival-es-tojassal/



https://tetovainyenc.ro/2022/07/07/krumpliagyon-sult-aranydurbincs/



https://tetovainyenc.ro/2023/02/09/krumplisalata-olajbogyoval-salata-orientala/








Elkészítése




A krumplit és a hagymát megpucolom.



A hagymát apróra vágom, az olajon megdinsztelem.



A krumpli felét (legyen közte fehér, szétfövő fajta és piros, keményebb húsú is) kisebb kockákra vágom, a hagymához adom.



Sózom, borsozom, kevés vizet hozzáadva puhára párolom. Tejföllel behabarom.



Perezselyemzölddel, ecettel ízesítem.



A maradék krumpli 1/3-át kockára vágom, 1/3-át spirálozóval vékony szálakra szeletelem.



A maradék krumplit félbe vágom, a domború felületét éles késsel bekockázom.



A háromféle krumplit olajban megsütöm. A háromféle fűszerrel külön-külön fűszerezem.



A krumplifőzeléket a háromféle, fűszeres sült krumplival tálalom.





A Krumplit krumplival-avagy krumplifőzelék háromféle sült krumplival bejegyzés először Tétova ínyenc-én jelent meg.