Egészséges házi burger!

  • 2017.02.26.
  • 8


Ismét folytatom a sort a tavaly fotózott receptjeimmel. Igaz nyáron készült, de bátran elkészíthetjük egy grill serpenyőben hidegben is, vagy a vállalkozó szelleműek beizzíthatják a grillt akár ilyen időben is. Alapvetően a hamburger nem lenne feltétlen egészségtelen étel, csak a gyorséttermek csináltak belőle azt. Házi zsemlével, házi húspogácsával ha nem tocsog a zsírban és a cukorban sok zöldséggel egy tápláló fogás lehet. 
Hozzávalók a zsemléhez: 
500 g liszt 
7 g porélesztő 
csipet cukor
csipet só 
fél pohár natúr joghurt 
2 tojás 
2 dkg vaj 
szezámmag
Hozzávalók a hamburger húshoz: 
500 g darált marhahús 
vöröshagyma 
fokhagyma 

bors 
pirospaprika 
1-2 evőkanál barbeque szósz 
1 kávéskanál dijoni mustár 
A zsemlékhez a szokott módon futtassuk fel az élesztőt kevés cukros vízben, majd 1 tojással, vajjal, joghurttal gyúrjunk sima tésztát belőle és tegyük félre lefedve kelni legalább egy órára. 
Ez alatt a húst a nagyon apróra vágott vöröshagymával, zúzott fokhagymával és a többi hozzávalóval együtt dolgozzuk össze, és tegyük félre lefedve a hűtőben amíg a zsemlék kelnek. 
Ha a tészta megkelt, osszuk 8 egyenlő részre és formázzunk belőle zsemléket. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és kelesszük újra 20-30 perc alatt. Kenjük meg a tetejét felvert tojással és szórjuk meg szezámmaggal. Helyezzük 250 fokra előmelegített tepsibe. 7-8 perc alatt megsül, de figyeljünk rá, nehogy megégjen. 
A húsos masszából formázzunk egyforma pogácsákat és vagy faszenes grillen vagy egy grillserpenyőben süssük át mindkét oldalát 5-6 perc alatt. 
Készíthetünk mellé grillezett zöldségeket, paprikát, cukkinit, paradicsomot, hagymát. Én a zöldségeket sóval, borssal és egy kevés bbq szósszal kentem be grillezés előtt. 
A hamburgerek összeállításához használjuk a kedvenc szószunkat: majonéz, ketchup, mustár vagy bbq szósz. Egy jókora adag salátát is helyezzünk a szendvicsbe és mehet rá a hús. 
Nyáron az igazi, de télen is előidézhetjük vele a meleg nyári hangulatot.