Gombás rizottó - ριζότο με μανιτάρια

  • 2019.11.17.
  • 2

Na tessék kezdődjön akkor az új Blogélet egy rizottóval. A rizottó nem kimondottan görög eledel, de amióta én a blogot elkezdtem azóta az élet minden területén óriási nagy globalizáció történt, olyan iramban, hogy a
mai görög konyha alig hasonlít a 20 évvel ezelőttihez. Vidéken, faluhelyen természetesen inkább ragaszkodnak a hagyományoshoz, az újhoz, idegenhez alapanyagokat sem lehet legtöbb helyen találni, de azért ott is igyekeznek ünnepekkor valami különlegessel előállni.
A rizottó nekem egyik nagy nagy kedvencem. Persze semmiképpen nem paleo étel, ezért sok évig kimondottan nélkülöztem.Most annak ellenére hogy a gluténmentességet igyekszem betartani az előbbi post-ban leírt okok miatt, készítettem egy rizottót amibe tettem egy Maggi kockát is, ez sem szokásom, főleg mert a paleo-ban is tiltják a mindenféle ilyen előre gyártott dolgok használatát, amivel egyet is értek nagy vonalakban meg glutént is tartalmazhat. Mindenesetre a gyomrom nem fájdult meg tőle, de nem is fogom naponta készíteni :)A recept ami alapján nekifogtam a mamapeinao.gr oldalról származik, ahol videóban is meg lehet nézni.Tehát: 3 lk olívaolaj, 1/2 közepes hagyma, 1 csésze rizottónak való rizs (én Arboriot használtam), 1 cikk fokhagyma, 3/4 csésze fehér bor, 120 gr fehér gomba, 2 lk vaj, reszelt parmezán sajtÉn a recepteket általában elolvasom csak azért, hogy ne felejtsek ki valamit, de a mennyiségeket a magam feje után szoktam tenni. Kevés olívaolajat hevítettem, arra rászórtam a fél hagymát apróra vágva majd miután üvegesedett, hozzáadtam a szeletelt mirelit gombát. Kb egy jó nagy maréknyi lehetett. Addig hagytam amíg a leve lefőtt, elpárolgott, majd hozzáadtam a cikk apróra vágott fokhagymát és nyakon öntöttem kb 3/4 borospohár fehér félszáraz borral. Rászórtam a rizst, szerintem 3/4 nagy csésze lehetett, átforgattam az olajon, rádobtam egy Maggi tyúkhúsleves kockát és apránként kezdtem felönteni forró vízzel. Kb fél óra kellett neki és több mint egy liter víz. Annyi víz kell bele, amennyit felvesz a rizs, addig amíg megfő és jó szuttyos lesz, tehát kiadja az összes keményítőt.A képen lehet látni milyen kell legyen az állaga mikor kész. Ekkor le kell alatta a tüzet oltani, én rátettem egy nagy kocka vajat és rászórtam a parmezán sajtot, sztem lehetett 1/2-3/4 csésze.Ennyi. Én forrón szeretem, azon nyomban.... Általában utána már nem olyan jó szuttyos :), beissza a nedvességet, levet.