Fűszeres ricottával töltött, rántott kucsmagomba

  • 2018.04.11.
  • 8

Tegnap kucsmagomba vacsorával ünnepeltük ÉP névnapját a barátainkkal. Volt bacon szalonnába tekert, sült kucsmagomba
(aszalt szilvával töltve még jobb lett volna, de nem volt itthon aszalt szilvám), kucsmagombás sertés szűz csőben sütve (recept hamarosan!), némi pacalpörkölt (by ÉP), de a prímet mindenképp a fűszeres, szarvasi ricottával töltött, panko morzsába panírozott, rántott kucsmagomba vitte, amit egy fokhagymás-tejföl mártogatóssal kínáltam.Hozzávalók 4 főre:friss kucsmagomba (méretesebb darabok)50 g füstölt bacon200 g ricotta1 kis fej salotta hagyma2 gerezd fokhagyma, reszelvesó és frissen őrölt bors, ízlés szerinta panírozáshoz: liszt, tojás, panko morzsaa sütéshez: olaja mártogatóshoz: 150 g tejföl2-3 gerezd fokhagymasó, frissen őrölt bors1 teáskanál mustár és reszelt torma1 evőkanál majonézMegtisztítom a kucsmagombákat. Levágom a tönkjüket, így jobban meg tudom majd tölteni a kucsmák üregét. Még a szezon elején vagyunk, így a kucsmagombáimban még nem találtam „albérlőket”, sem apró bogarak, sem egyéb állatkák nem költöztek még be a gombákba, így nem kellett ketté vágnom a fejeket, csak óvatosan kiöblítettem. Ha kellően tisztán szedjük (késsel, kosárba), a kucsma redői sem lesznek homokosak, amit utólag nehéz eltávolítani és kellemetlen, ha evés közben ropog a fogunk alatt. Elkészítem a tölteléket: egy kicsi serpenyőben megsütöm a nagyon apró kockákra vágott bacont, majd ha kihűlt, hozzákeverem a ricottához. Hozzáadok még egy nagyon finomra aprított salottát, 2 gerezd fokhagymát reszelve, ízlés szerit sót és frissen őrölt borsot. Jól összekeverem és nyomózsákba töltöm, azzal a legkönnyebb megtölteni a gombák üregét.Megtöltöm a gombákat, majd bepanírozom őket a szokásos módon, prézli helyett panko morzsába, mely szilánkos állagánál fogva nem szívja meg magát annyira olajjal és istenien ropogós bundát eredményez.Mérsékelten forró olajban (kb. 170 C-fok) aranybarnára sütöm a panírozott kucsmagombákat, majd konyhai papírtörlővel bélelt tányérra szedve hagyom őket langyosra hűlni.A mártogatóshoz elkeverem a tejfölben a majonézt, mustárt, tormát, belereszelem a fokhagymát és ízesítem sóval, frissen őrölt borssal.A gombákat tálra rendezem és a fokhagymás mártogatóssal kínálom. Langyosan a legfinomabb!Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát,
ITT megteheted. Instagramon is
követhetsz,
mostanában ott sokkal aktívabb vagyok.