Gránátalmás, fetás gerslisaláta

  • 2017.11.06.
  • 0

Színes, ízes, laktató de mégsem nehéz. Van benne édes és sós, puha és ropogós, üde zöldfűszer és finom öntet, egyszerűen imádnivaló!A dióféléket ezúttal is kedvenc lelőhelyemről szereztem be. Hozzávalók (12 adag)50 dkg gersli (hántolt árpa)só3 gránátalma magjai3 evőkanál alma-, vagy fehérborecetsó, bors1 evőkanál csípős mustár1 teáskanál méz1 dl olívaolaj2 fej salotta hagyma, apróra felkockázva10 dkg pirított kesudió15 dkg pirított dió2 csokor petrezselyem, durvára aprítva2 csokor kapor, finomra aprítva20 dkg fetasajtA gerslit átöblítem, majd egy nagy lábasban feltesszem főni háromszoros mennyiségű sós vízben. Forralás után közepesre veszem a hőfokot és kb. 40 perc alatt puhára főzöm, majd leszűröm és összekeverem kevés olívaolajjal, hogy ne ragadjon össze. A gránátalmát megpucolom, azaz kiszabadítom a magjait. Ennek a leghatékonyabb módja: a gránátalma koronás csúcsát levágom, majd éles késsel függőlegesen cikkelyekre vágom a gyümölcsöt, de nem vágom végig, hanem kézzel szétfeszítem a cikkelyeket, mintha egy narancsot bontanék. Egy nagy keverőtálba elkészítem a salátaöntetet: az ecethez adom a sót, borsot, a mustárt, mézet és jól elkeverem, majd lassú sugárban öntve hozzáadom az olívaolajat, hogy krémes emulzió képződjön. Az öntetbe szórom a megfőtt gerslit, és alaposan átkeverem. Hozzáadom a hagymát, a pirított, durvára őrölt diót és kesudiót, a felaprított petrezselymet, kaprot, végül az apróra kockázott fetát. Mi sült húsokhoz ettük köretnek, de másnap, magában is megállta a helyét. Mautner Zsófi receptje alapján készítettem el.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát,
ITT megteheted. Instagramon is
követhetsz.