Diós-fügés padlizsánlekvár

  • 2017.09.11.
  • 4

Padlizsánból lekvárt? Fügével meg dióval? Miért ne? Főztem már korábban lekvárt padlizsánból és nagyon ízlett, így megörültem, mikor újabb padlizsán lekvár receptre bukkantam Ildi blogján. A saját verziómba füge is került és kevésbé édesre főztem, mert már rég nem szeretjük a túl édes lekvárokat (sem).Hozzávalók:1 kg zsenge padlizsán10 db lila füge15 dkg szárazon pirított dióbél20 dkg cukor (én mézzel főztem)5-6 dl víz1 vaníliarúd kikapart belseje1 teáskanál őrölt fahéj1/2 bio citrom reszelt héja és leve1 teáskanál őrölt gyömbérFél liter vizet összeforralok a cukorral (mézzel), közben meghámozom a padlizsánokat és egy centis kockákra vágom. A diót száraz serpenyőben illatosra pirítom, majd késes robotgépben nem túl finomra aprítom. A fügéket megmosom és a padlizsánnal azonos méretűre kockázom.Ha a cukor felolvadt a forrásban lévő vízben, beledobom a padlizsán és füge kockákat. Eleinte lehet, hogy nem lepi el az összeset, de egy idő után összeesik annyira, hogy ellepje. Hozzá adom diót és a fűszereket, a citrom levét és héját, majd elkeverem és kevergetve főzöm. Egy idő után kezd majd sűrűsödni a főzet, ekkor botmixerrel keverek rajta párat. Ha elérte a kívánt állagot, még forrón sterilizált üvegekbe töltöm, lezárom a kupakokkal és fejtetőre állítom pár percre, majd száraz dunsztban hagyom teljesen kihűlni.Nagyon kellemes, komplex ízű lekvár lett belőle, érett sajtokhoz fogom kínálni.