Sonkás-sajtos spárga leveles tésztában

  • 2017.04.19.
  • 5

Kezdőőődik a spárgaszezon! A spárga az a zöldség, amit bár lehet tartósítani fagyasztással (krémlevesnek), vagy „konzervnek” is el lehet tenni, de nem igen vagyok hajlandó tartósítani. Csak abban a durván egy hónapos szezonban fogyasztom, amikor frissen hozzá lehet jutni, aztán áhítozok és várok a következő spárga szezonra 11 hónapig. Nem mindig jó, ha mindig van minden, mert már semminek nem tudunk úgy istenigazából örülni.Hozzávalók:1 csomag friss leveles tészta (250 g)30 dkg fehér spárga6 szelet füstölt, főtt sonka6 szelet jól olvadó sajt6 kiskanál magos mustár1 db tojáskevés fehér és fekete szezámmag1 csipet cukor1/2 citromsóA spárgák fás szárát levágom, majd meghámozom a spárgasípokat. Enyhén sós, csipet cukorral és pár karika citrommal ízesített forrásban lévő vízbe teszem, és pár percig előfőzöm, majd leszűröm és hűlni hagyom.A leveles tésztát kiterítem és hosszában ketté, keresztben háromba vágom. Mindegyik darabot megkenek egy kiskanál magos mustárral, ráfektetek egy szelet füstölt, főtt sonkát, egy szelet sajtot és 2-3 síp spárgát, hosszában elfelezve. A leveles tészta széleit bekenem felvert tojással, kettéhajtom, sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezem. A batyuk tetejét is megkenem felvert tojással és megszórom fehér és fekete szezámmaggal. 220 fokra előmelegített sütőbe tolom, és 15–18 perc alatt aranybarnára sütöm. Langyosan tálalom.