Sült laskagomba

  • 2017.03.18.
  • 9

Egyik kedvenc köretem, de ettük már önálló fogásnak is, vacsorára. Ha a szombati piacon meglátom a harsogóan friss, gyönyörű laskagombát, egyszerűen nem tudok neki ellenállni. Bármi is volt a terv, borul, mert veszek 3-4 nagy fürtöt a legapróbbakból. Ez az a fajta étel, amihez csak némi zsiradék, egy kis hagyma meg petrezselyem zöldje kell, és egy serpenyőben, percek alatt csoda születik. Imádom, na. És nem csak én.Hozzávalók 2 adaghoz:60-70 dkg friss laskagomba (soknak tűnhet 2 főre, de nagyon összeesik)2-3 fej salottahagyma, vagy 1 fej lilahagyma, vagy 1 csokor újhagyma50 g vaj és egy evőkanál olívaolajsó és frissen őrölt bors2-3 gerezd fokhagyma, zúzva, vagy reszelve (opcionális)1 csokor friss petrezselyem, aprítvaszezonban fél csokor medvehagyma, aprítvaEgy szárazon, szinte füstölésig felforrósított vastag aljú serpenyőben, kevés vaj-olívaolaj keverékén megdinsztelek egy-két fej aprított salotta (vagy lila-, vagy zöld)hagymát, rádobom a kézzel csíkokra tépkedett laskagombát és magas lángon, kevergetve pirítom, míg roppanós-puha nem lesz. Közben fűszerezem sóval, frissen őrölt borssal, ha eszembe jut, adok hozzá (zúzott, vagy reszelt) fokhagymát, a végén pedig bőkezűen megszórom aprított petrezselyem zöldjével és ha van, medvehagymával. Ha maradna, később felvert tojást ütök rá és gombás frittata készül belőle.