Házi kimchi ( 김치), az én koreai káposztasalátám

  • 2017.03.10.
  • 6

A kimchi a legismertebb koreai étel. Erjesztéssel (fermentálással) készül, több száz fajtája ismert, szinte ahány ház, annyiféle kimchi készül. Eszik magában, rizshez, halhoz, húshoz, vagy készítenek belőle levest, sült rizses egytálételt. A dietetikusok a világ egyik legegészségesebb ételének tartják, tele van vitaminokkal és tejsavbaktérimokkal, amelyek jó hatással vannak az emésztésre.Egy igazán autentikus változathoz
gochugaru
(koreai chilipaprika pehely) és
saeujeot
(koreai sózott apró rák) dukálna, de az első saját kimchit ezek nélkül készítettem, jóféle helyi csípős fűszerpaprikával, a vadiúj fermentáló gépemben*. A végeredménnyel több, mint elégedett vagyok, gyorsan fogy, így készül is a következő adag.Hozzávalók egy adaghoz (ennyi fér egyszerre a fermentáló gép tartályába):1 csokor újhagyma fél
jégcsapretek
(kb 20 cm-es darab)2 sárgarépa
1 kis fej kínai kel (az enyém 200 g volt)2 cm friss gyömbér, finomra reszelve3 gerezd fokhagyma, finomra reszelve1 közepes méretű alma, finomra reszelve csípős fűszerpaprika, ízlés szerint3-4 evőkanál halszósz
kb. 3 dl víz
fél teáskanál kezeletlen kősóA zöldségeket megtisztítom, az újhagymát karikára vágom, a zöld részével együtt. A jégcsapretket és sárgarépát nagy lyukú, a gyömbért, almát és fokhagymás apró lyukú reszelőn lereszelem, a kínai kelt leveleire bontom és a torzsáját kihagyva vékonyra metélem. A zöldségeket egy nagy tálban összekeverem, hozzáadom a sót, a halszószt és a csípős fűszerpaprikát, ezekkel is alaposan átkeverem, majd a fermentáló gép tartályába
teszem és felöntöm a zöldségeket annyi vízzel, hogy teljesen ellepje őket.
A tartályt lefedem frissentartó fóliával és a gépbe helyezem, ráteszem a gép fedelét, elindítom a gépet, kiválasztom a Kimchi programot és beállítom az időt 28 órára. A program lejárta után kiveszem a tartályt, hagyom kihűlni a kimchit, majd csatos üvegbe szedve, hűtőben tárolom.*A fermentáló gépben nem csak kimchit, hanem különböző zöldség-, vagy gyümölcs alapú erjesztett ételeket (pl:natto-t, különféle savanyúságokat) és italokat (pl: rizsbort) is lehet készíteni, illetve
állati
tejből éppúgy készíthető házi tejföl, kefir vagy joghurt, mint tejmentes alapanyagokból (pl: rizs-, mandula-, kókusz, vagy kesu).Ha fermentáló gépet szeretnél vásárolni, itt megteheted.Kérlek, hogy ha az én ajánlásom nyomán döntesz a gépvásárlás mellett, akkor azt rám hivatkozva rendeld meg és a vásárlás tényét jelezd felém is email-ben, a gabojsza@gmail.com címen. A készülék eladások után jutalékban részesülök, így vásárlásoddal az oldalam működését is támogatod, miközben ez Neked nem jelent többlet költséget. A VEGITAL készülékeket én is nap mint nap megelégedettséggel használom és jó szívvel ajánlom.