Savanyú káposztás húsgombócleves

  • 2017.02.15.
  • 4

A saját készítésű savanyú káposztából nem csak töltött káposzta készül. Esszük szinte minden nap cikára vágva, vagy gyalulva - köretnek, savanyúságnak. Ilyenkor főzöm az egyik kedvenc téli levesem, aminek főszereplője a gyalult káposzta mellett a savanyú káposzta leve is. Gyakran készítem olyan káposztalével, amiben előzőleg friss füstölt kolbászt
főztem, így a káposztalében, a főzés közben kioldódott kolbász íze még egy kis pluszt is ad a végeredménynek.Hozzávalók:1 liter savanyú
káposztalé1 fej
savanyú káposzta
legyalulva2 sárgarépa1 fehérrépa1 kisebb zellergumó250 g darált sertéshús (comb, vagy lapocka)2-3 evőkanál nyers rizs, többször átmosva1 tojás1 fej hagyma, aprítva1 evőkanál szárított, morzsolt kapor 1 evőkanál szárított, morzsolt csomborsó és frissen őrölt borsa tálaláshoz tejfölA savanyú káposztalevet ugyanannyi vízzel felteszem főni. Amikor forr, beleteszem a gyalult savanyú káposztát és az apró kockákra darabolt zöldségeket (a hagyma kivételével) és 20-25 percig főzöm. Összedolgozom a darált hússal a finomra aprított hagymát, nyers rizst, tojást, kaprot, csombort, frissen őrölt borsot, pici sót és apró gombócokat formázok belőle, majd a leveshez adom és még kb fél órán át, takaréklángon főzöm. A levest külön nem szoktam sózni, általában elég sós a káposzta levétől. Tejföllel és friss kenyérrel tálalom.