Tárkonyos pulykanyak leves

  • 2017.01.29.
  • 2

Gazdag, melengető, kényeztető vasárnapi levesünk volt, szarvasi pulykából.Hozzávalók 4 főre: 1 pulykanyak, feldarabolva1 evőkanál olívaolaj1 fej hagyma2 gerezd fokhagyma3 sárgarépa2 petrezselyem gyökér1 paszternák1 kisebb zellergumó1 evőkanál aprított ecetes tárkony pár szál friss, vagy 1 teáskanál morzsolt kakukkfű1 mokkáskanál morzsolt borsikafű (csombor)só, frissen őrölt borskevés frissen őrölt szerecsendiófél citrom frissen facsart leve1 tojássárga2 dl tejfölAz olajon megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát és zúzott fokhagymát meg egy finomra reszelt sárgarépát (ettől szép színe és különlegesen finom íze lesz a levesnek). Hozzáadom a feldarabolt pulykanyakat, borsozom és kevergetve pirítom, míg kezd kifehéredni. Megszórom a fűszerekkel és felöntöm annyi vízzel, hogy jól ellepje. Takaréklángon, néha megkevergetve addig párolom, míg a nyakhús majdnem puha, majd hozzáadom a többi, apró kockákra vágott zöldséget és puhára főzöm. Eloltom alatta a tüzet, belekeverem a citromlevet, hozzáadom a tejszínnel elkevert tojássárgáját (amihez előbb merek egy merőkanálnyi forró levest, a hőkiegyenlítés miatt), jól elkeverem benne és tádááám, lehet tálalni!