5+1 tipp haspuffadás ellen

  • 2017.01.04.
  • 9

Sokan küzdünk emésztési gondokkal. Az egyik legbosszantóbb, ugyanakkor legjobban kezelhető akár házi praktikákkal - a haspuffadás.Van, hogy nem is eszünk sokat, mégis úgy érezzük, mindjárt kidurranunk... és van, hogy órákkal az étkezés után akkora a hasunk, hogy majd szétfeszül... na ilyenkor érdemes elgondolkodni azon, mit is ettünk-ittunk? Ha például napközben rágózunk, előfordul, hogy levegőt nyelünk, ez gyomorpuffadást okozhat, ugyanúgy, mint a szénsavas innivalók. A haspuffadás egyik oka, hogy a vékonybélben meg nem emésztett anyagok a vastagbélbe átkerülve az ott lévő baktériumok hatására elkezdenek bomlani, ami gázképződéssel jár. De egyéb okai is lehetnek, mint például különböző betegségek: lisztérzékenység vagy egyéb felszívódási zavar, antibiotikumos kezelés utáni sérült bélflóra, irritábilis bél szindróma, hasnyálmirigy-elégtelenség, vagy különböző paraziták.Ha hosszan tartó haspuffadást tapasztalunk, mindenképp forduljunk orvoshoz. Szerencsére az ünnepek alatt elfogyasztott ételmennyiség
okozta haspuffadást házilag is tudjuk kezelni, akár az alábbi öt tipp bármelyikével, vagy mindegyikével.1.

Ne együnk puffasztó ételeket!Tudom, könnyű azt mondani, ha imádjuk a töltött káposztát, a kelbimbó köretet a pulykához, meg a bablevest Szilveszterkor... együnk belőlük, de csak mértékkel.2.

Együnk nyugodtan, rágjunk alaposan! Az év végi ünnepek amúgy is a lelassulásról szólnak, nem? Legalább most ne együnk kapkodva! Szépen terített asztalnál, családi, vagy baráti körben élvezzünk ki minden falatot, rágjuk meg alaposan az ételt. Meg fogunk lepődni, de ha lassan eszünk, kevesebbel is jól lakunk és ezzel el is kerültük a „degeszre ettem magam” feszítő érzését.3
.
Kerüljük a félkész termékeket, az adalékanyagokkal és ízfokozókkal telepakolt ipari élelmiszert!Amit lehet, készítsünk el magunk. Ha nincs rá időnk, vásároljunk megbízható forrásból. A félkészen kapható étel, amit csak melegíteni, vagy megsütni kell, sosem lesz olyan, mint amit tisztességes alapanyagból készítenénk otthon. Adjuk meg a módját. Ha nem áll módunkban főzni, akkor is számtalan étteremből lehet menüt rendelni elvitelre. 4.

Tél van, teázzunk! Igyunk édeskömény, vagy gyömbér teát, mindkettő jótékonyan hat az emésztőrendszerre, ami a puffadást illeti. A filteres változat helyett inkább törjük össze mozsárba az édeskömény magokat, és reszeljünk friss gyömbért, a végeredmény és a hatás teljesen más lesz. 5.

Szedjünk probiotikumot!Sokan talán nem tudják, de a probiotikumok haspuffadásra is megoldást nyújtanak. A puffadás oka a baktériumok vékonybélben való elszaporodása. Ezen baktériumok mennyiségének egyensúlyban tartásában segíthetnek a probiotikumok, megszüntetve ezzel a puffadást.
Tudj meg többet a probiotikumok szedéséről itt!+1. Végül, de nem utolsó sorban mozogjunk! Egy kiadós ebéd, vagy vacsora után kerekedjünk fel és tegyünk legalább egy fél órás sétát. A pocakunk is hálás lesz érte!

Címkék

Probiotikum Csevej