Piszke csokis túrógombóc falatkái

  • 2016.12.19.
  • 4

Keksz recepteket megbízható helyeken szoktam keresni, így akadtam rá erre a túrós darabra is Piszke blogján, ahol nem csak a keksz választék lenyűgöző. ÉP nagy túró rajongó, épp volt itthon házi túró (magam készítettem) ami túrós csuszának kevés lett volna, így ebben a kekszben teljesedett be (bár ezek csak a formájukat tekintve kekszek, nem ropogósak, inkább pihe-puha, illatos, vaníliás-csokis falatkák). Hirtelen ötlettől vezérelve sütés előtt nyomkodtam némelyik tetejére néhány kocka kandírozott narancshéjat, sütés és csokiba mártás után pedig a csokizott részt megszórtam pirított törökmogyoró morzsával, ami bűnösen jó, erős önkontrollt kellett gyakorolnom, hogy ne járjak rá kiskanállal. Mindkettőt ITT szereztem be. Szeretek náluk vásárolni, főleg, amióta beindult a webshopjuk és 2 napon belül házhoz is szállítják a megrendelésem, a Facebook oldalukon pedig rendszeresen jobbnál-jobb akciókra bukkanok.Hozzávalók:7 dkg puha vaj15 dkg cukor1 nagyobb tojás25 dkg túrófél rúd vanília kikapart magjai2 ek (meyer) citromléegy bio, vagy kezeletlen citrom reszelt héja15 dkg liszt4 g sütőporcsipet só5 dkg étcsokoládépár kocka kandírozott narancshéj (opcionális)2-3 evőkanál pirított törökmogyoró morzsaA vajat a cukorral kézi mixerrel két percig habosítom, egy perc alatt belekeverem a tojást, majd a túrót, a vaníliát, a citromlevet és a citrom lereszelt héjat. Egy külön tálban jól elkeverem a lisztet, sütőport és sót, majd ezeket is a túrós masszához adom.A sütőt 190 fokra előmelegítem, addig a tésztát hűtőben pihentetem.Nedves kézzel diónyi gombócokat gömbölyítek, egymástól legalább 4 centis távolságra (mert sülés közben elterülnek) sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatom és
egy pohár aljával (vagy a nedves kezemmel) kisujjnyi vastag korongokká lapítom őket, majd némelyiket megpöttyözöm néhány kocka kandírozott narancshéjjal.14-15 percig sütöm a 190 fokos sütőben, ekkorra
a sütik alja világos aranybarna lesz, és további öt percet hagyom pihenni a sütőből kivett tepsin.Ha kihűltek, olvasztott csokoládéba mártom a kekszek egyik felét, a csokis részt megszórom kevés pirított törökmogyoró morzsával, majd sütőpapíron hagyom megdermedni.Kicsit bénák, de az ízük... csukott szemmel olyan, mintha álomszerűen finom túrós gombócot ennél...Recept innen.