Speculoos torta

  • 2020.01.07.
  • 1

Muszáj gyorsan megírnom a sok karácsonyi receptet. Különben Húsvétkor is téli hátterű képeket és téli recepteket olvasgathattok. Egyébként ezt a tortát simán Húsvétra is el tudom képzelni. Kár, hogy olyankor már nem igazán kapható nálunk Speculoos keksz.Gyors karácsonyi fűszeres torta ez. Az alapja darált Speculoos keksz, rajta lágy vaníliakrém, a felső réteg vaníliakrémbe került egy kis darált Speculoos. Díszítésként Speculoos Giotto golyókat használtam (sajnos itthon csak a mogyorós giottot láttam, mi ezt osztrák sparban vettük).
Hozzávalók (20 cm-es tortakeretbe, 8-10 szelethez):Keksz alap:200 g Speculoos keksz aprítóban darálva (Aldiban kapható piros zacskósat használtam)60 g olvasztott vajVaníliakrém:500-600 g vaníliapuding (Házi receptje ITT, de boltival is tökéletes)250 g mascarpone (Lidlben kapható a legjobb, abból laktüzmentes is van)200 ml tejszín kemény habbá verve1 és 1/4 zacskó zselatin fix40-50 g darált Speculoos keksz a felső krémrétegbeTetejére Speculoos Giotto golyókA darált kekszet az olvasztott vajjal összekeverem és egy (aranyozott) tortalapra egy 20 cm-es tortakeretbe kanalazom. A tortakeret szélére fóliát szoktam tenni, úgy könnyebb lesz elválasztani dermedés után a tortát. Egy pohár aljával belenyomkodom a kekszes masszát a tortakeret aljába, úgy hogy egyenletes legyen.Elkészítem a pudingot, a mascarponeval egy robotgép segítségével összekeverem, hozzáadom a zselatin fixet is, majd a robotgépet félreteszem és egy spatulával óvatosan beledolgozom a kemény tejszínhabot. A krém több mint felét a tortára kenem, a maradékba teszek 40-50 g darált Speculoos kekszet majd azt is a tortára kanalazom. Elegyengetem a tetejét, majd éjszakára hűtőbe teszem. Tálaláskor Specoloos golyókkal díszítem.