Csokitorta

  • 2019.11.21.
  • 3

Múlt hétvégén Andris az én
szülinapi tortámat
készítette, én pedig Márton napra ajándékba ezt a csokitortát. A kakaós vajas piskóta, a krém is már megszokott, hiszen a gyerekeink minden évben ezt kérik a marcipántorták alá. A legjobb ebben a tortában az, hogy néhány napig nem kell hűteni, szobahőmérsékleten tárolható (nem is jó hűteni, hiszen a sok csoki megdermedve nem az igazi).Az alaprecept a

Tartine
szakácskönyvből a Devil's food layer cake, viszont étcsoki helyett gyerekeknek tejcsokoládéval készítem. Került bele sós karamell és nutella is. A tetejét jó sok csokival érdemes díszíteni.Hozzávalók (18 cm-es tortához, legalább 10-12 szeletet lehet vágni belőle, hiszen tömény csokis torta):Tortalap ITT, 3 tojásos adagot sütöttem.
Tejcsoki ganache: 120 ml tejszín+ 210 g tejcsokoládé (Callebaut)Sós karamell:
100 g cukor
+ 200 ml forró tejszín+1/2 tk só (ebből marad egy kevés)1-2 kanálnyi nutellaÉtcsokoládé borítás: 200 ml tejszín+ 200 g étcsokoládé (70%os Callebaut) - marad belőle egy kevésA tortalapokkal kezdek. A fenti linken írt vajas piskóta 4 tojásból készül, ezt átmatekoztam 3 tojásra :).
A kihűlt tortalapokat ketté vágtam, púpos tetejét levágtam. A végén 4 egyforma vastagságú tortalapra lesz szükségünk.A sós karamellel folytatom.
Egy nagy alapterületű lábosban közepes/magas lángon karamellizálom a cukrot. Közben mellette egy lábosban a tejszínt felforrósítom. Leveszem a lángról a szépen megolvadt, aranybarna égetett cukrot és hozzáöntöm a tejszínt, majd hozzáadom a sót. Alacsony lángra teszem vissza és 10-15 percet sűrítem.Itt van egy videó is róla:
https://www.youtube.com/watch?v=jIipbrKaGJg&feature=youtu.beA cukor és tejszín aránya lehet egy az egyhez is, de szószhoz nekem az vált be, ha nagyjából dupla tejszín kerül a cukorhoz. Szobahőmérsékleten hagyom kihűlni. Szépen össze kell állnia, nem lehet teljesen folyós.A csokikrémekhez a tejszínt felforrósítom, hozzáadom egyikhez a tej, másikhoz az étcsokit és hagyom benne 1-2 percet olvadni, majd homogénre keverem. Felhasználásig félreteszem.Összeállítom a tortát. Egy aranyozott, kemény tortaaljra teszem a legalsó piskótát, tortakeretet helyezek rá, bele pedig fóliát, annak segítségével könnyebben lehet elválasztani a kerettől a tortát ha végeztünk. Az első tortalapra kanalazok egy kevés sós karamellt, rá a tejcsokikrém harmadát (110 g), majd csurgatok rá egy kevés olvasztott nutellát. Jön a második tortalap és így tovább. Fontos, hogy alj tortalap maradjon a tetejére, amit fordítva fogok rátenni. Tehát nem vágott rész kerül legfelülre, hanem egy alj! Ez azért fontos, mert burkolásnál kevesebb morzsával kell így megküzdeni. A tetejére csurgatok egy keveset a még folyós étcsokikrémből (ha nem folyós mikróban egy keveset olvasszunk fel). A tortát a keretben 1-2 órára hűtőbe teszem, hogy a tejcsoki kissé megdermedjen, könnyebb legyen burkolni. Az oldal burkolással fejezem be a tortát. Lapáttal lentről felfele húzom a csokicsíkokat. Nem cél a tökéletes egyenletes burkolás, a telerakott csokikkal szerintem a rusztikus jobban mutat. A tetejére jó sok csokit halmozok, meg ha kéznél van, akkor egy kis üveg nutellát is. Érdemes csokikrémmel odaragasztani, hogy biztosan ott maradjanak szállításkor a csokik. Nálam daim csoki, kinder bueno, twix és mogyorós giotto golyók kerültek rá.