Eperhabos torta ruby csokoládéval, macaronokkal

  • 2019.05.07.
  • 7

Anyák napjára készült ez a torta. Belül öt réteg puha kakaós piskóta, közötte joghurtos eperhab és ruby csokoládé. A ruby csokoládé a negyedik fajta csoki a tejcsoki, étcsoki és fehércsoki mellett. Természetesen rózsaszínű. A Callebaut márka ruby csokoládéja nagyon finom, bogyós íze van, selymes, könnyű vele dolgozni. A zöld csoki ezúttal nem természetes, hanem fehér csokoládét színeztem meg egy kevés ételfestékporral. A rózsaszín mellé jól passzol a zöld. Matcha porral vagy spirulinával természetes alapú zöld csokit is keverhettem volna, csak sajnos most egyik sem volt itthon.Hozzávalók (18 cm-es tortához 10-12 szelethez):Kakaós piskóta: nálam 5 tojásból készült, mert biztonsági játékos vagyok, szeretem, ha bőven van szép egyenes felület, amiből a tortalapokat vágni tudom, a púpos teteje így megmaradt):2 darab 18 cm-es tortaformába:5 nagy tojás10 ek. (nád)cukor10 ek. olaj/kókuszolaj5 ek. holland kakaó6.5 ek. (tönköly) finomliszt1 csapott tk. (foszfátmentes) sütőporEperhab:650 g eper4 ek nádcukor1/2 vaníliarúd150 g görög joghurt200 ml tejszín6 lapzselatinVaníliakrém:200 g mascarpone200 ml tejszín1 ek. (nád) porcukor200 g ruby csokoládé100 g fehér csokoládézöld ételfestékmacaronokA kakaós piskótához sütőpapírral kibélelek két 18 cm-es kapcsos törtaformát. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tojásokat szétválasztom. A fehérjéket a cukorral kemény habbá verem, hozzáadom a tojássárgákat majd adagonként az olajat. Itt végig robotgéppel dolgozom. Félreteszem a robotgépet és spatula segítségével óvatosan beleforgatom az átszitált liszt-kakaó-sütőpor keveréket. Elosztom a masszát a két formába (egyikbe egy picivel többet teszek, mert egyikből 2 másikból 3 szép lapot akarok vágni) és nagyjából 30 perc alatt megsütöm.A macaronokat akár napokkal korábban meg lehet sütni, cukorszirupos verziót sütöttem ez a recept alapján. A zöldekhez kevés ételfestéket adtam.Közben az eperkrémhez a megtisztított epret a cukorral és vaníliával egy lábosban néhány perc alatt összeforralom. Kiveszek nagyjából fél deciliternyi szirupot (maradjon 550 ml eper). A maradékot leturmixolom és átpasszírozom, hogy ne legyen magvas. Hagyom teljesen kihűlni.Ha kihűlt a tortalap, akkor 5 egyforma vastagságú tortalapot vágok. Nekem ez az eszköz nagy segítségemre van ilyenkor.Elkészítem a vaníliakrémet: a mascarponet a porcukorral egy spatulával összekeverem. A tejszínhabot kemény habbá verem, majd több adagban a spatulával a mascarponehoz dolgozom. Felhasználásig hűtőben tárolom.Folytatom az eperhabbal. A tejszínt kemény habbá verem. A lapzselatinokat 5 percre hideg vízbe teszem. Az eperszószból 4 evokanálnyit felforrosítok. Ehhez keverem a beáztatott lapzselatinokat. Alaposan elkeverem majd a maradék eperszószhoz keverem. Hozzáadom a joghurtot is, majd óvatosan spatulával a tejszínt is hozzákeverem. Hűtőbe teszem.
A ruby csokoládéból 100 grammot megolvasztok.Jöhet a torta összeállítása. Egy tortakeretbe teszem az alsó tortalapot, körbe kibélelem egy fóliával (ettől könnyebb lesz szétválasztani dermedés után), meglocsolom a félretett epersziruppal (3 teáskanálnyi kerül minden tortalapra). Csurgatok rá vékonyan egy kevés ruby csokoládét (1 púpozott teáskanálnyi) majd a habzsákba töltött vaníliakrémmel körbenyomom a torta szélét (ezt azért teszem, hogy fehér rész látszódjon, elrejtve maradjon az eperkrém). Középre megy az eperkém (160 g). Folytatom ezt addig míg az utolsó, ötödik tortalap is a tortára kerül. Éjszakára hűtőbe teszem dermedni. A maradék vanília és eperkrémeket dobozokba a hűtőbe teszem. A vaníliakrémmel másnap burkolni fogom a tortát, az eperkrémből tettem a macaronokba. Kevés maradt mindkettőből, de a biztonság kedvéért ennyit érdemes készíteni.A csokidíszeket Ötvös Zsuzsanna, azaz