Fehérbab hummusz, azaz mártogatós vagy szendvicskrém

  • 2019.03.06.
  • 6

Cannellini babkonzervből gyorsan finom és laktató vacsorát/reggelit lehet összedobni. De tökéletes ez a mártogatós akár zöldségek vagy húsok mellé is ebédre. A bab hummusz mellé nálam készült egy sült paprika is, illetve salátával, pirított napraforgómaggal és pirítóssal tálaltam. A bab hummusz vegán.Hozzávalók (2-4 adaghoz):1 cannellini (apró fehérbab) konzerv (leszűrve nálam 270 g)1 nagy gerezd fokhagyma1 ek. tahini (ha nincs, akkor szezámmagból könnyen otthon is készülhet szezámmag paszta)50 ml olívaolaj1 lime leve (citrom is lehet, zöldcitromot én jobban szeretem)80 ml víz vagy a konzerv levesó, bors1 kis csokor petrezselyemSült paprika: 2-4 palermo paprika (kápia is tökéletes), olívaolaj, sóEgy marék napraforgómag serpenyőben pirítvakenyér, pirítóssalátaA leszűrt babot és a fokhagymát aprítóban turmixolom, hozzáadom a tahinit, olívaolajat, citromlevet és a vizet is. Ízlés szerint sózom, szórok rá borst. Ha hűtőbe teszem egy rövid időre, akkor jobban összeérnek az ízek.A sült paprikához csíkokra vágom a paprikát és kevés olívaolajon alaposan átsütöm.A bab hummuszba teszek aprított petrezselymet, szórok rá pirított napraforgómagot, adok hozzá sült paprikát. Szuper szendvics is készülhet belőle. A bagett darabokat meglocsolom olívaolajjal és serpenyőben megpirítom. Kanalazok rá bab hummuszt, adok hozzá sült paprikát, szórok rá salátát és napraforgómagot.