Citromkrémes linzer pisztáciával

  • 2019.03.01.
  • 3

A linzer nem csak klasszikus lehet, itt egy citromkrémes, pisztáciával megszórt verzió.Citromkrém/Lemon curd:3 kisebb kezeletlen citrom leve és reszelt héja4 nagy tojás100 g vaj150 g (nád)cukorLinzer:500 g (tönköly) finomliszt250 g vaj2 tk. sütőpor200 g (nád) porcukor1 vaníliarúd kikapart magjai1 kispohár tejföl (175 g)2 tojás sárgájacsipet só1-2 marék aprított pisztácia (sótlan, ha van brontei akkor a legjobb)A citromkrémet akár napokkal előtte is el lehet készíteni, hűtőben remekül eláll egy hétig. De akár fagyasztható is a lemon curd (kipróbáltam). Kiolvasztás után is selymes krém.
Az aprósütimhez nem fogyott el a teljes adag, de pohárkrémhez, gyümölcssalátához tökéletes.A citromlevet, reszelt héjat a cukorral és a vajjal melegítem, míg a cukor elolvad. A tojásokat villával kissé felverem. Leveszem a citromos keveréket a tűzről és a tojáshoz adom adagonként. Hőkiegyenlítést végzek. Majd mehet vissza minden a lábosba és alacsony lángon addig melegítem folyamatos kevergetés mellett, míg besűrűsödik. Fontos, hogy ne forrjon, mert akkor rántotta lesz belőle. A végén a krémet átszűröm, így a citromhéjat eltávolítom és selymes krémet kapok. Lezárt üvegekben tárolom. Egyébként remek gasztroajándék is lehet egy üveg lemon curd.Elkészítem a linzert is. A puha vajat a porcukorral és tojás sárgájával összekeverem, hozzáadom a vaníliamagokat a tejfölt, a sütőport, a csipet sót és a lisztet. Enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtom és formákkal szaggatom ( a lényeg, hogy párosával készüljön lyukas és nem lyukas korong). Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, kissé távol egymástól, mert fel fognak nőni. 175-180 fokon 7-9 perc alatt megsülnek (mérettől függ, lukasak előbb sülnek, érdemes külön tepsiben azokat sütni).
Hagyom kihűlni majd citromkrémmel összeragasztom. Citromkrémből a lyuk környékére többet teszek, hogy úgymond megteljen a kis luk. Szórok rá aprított pisztáciát. Mivel a krémet hűtőben kell tárolni, ezért mindig csak kisebb adagnyi kekszet töltök meg, mert a ctiromkrémtől megpuhul a linzer. Vagy úgy is finom, bár én ropogósan jobban szeretem.