Málnahabos csokitorta sós karamellel, pirított mogyoróval és habcsókkal

  • 2018.10.25.
  • 0

Itt az idei Segítsüti tortám receptje. Nem bonyolult elkészíteni. Kissé talán időigényes, de ha néhány lépést egyik napon, a többit másnap végezzük el, akkor gyorsan elkészül. A torta 22 cm-es formába sült puha kakaós piskótából, csokikrémből, málnahabból, sós karamellből, pirított mogyoróból áll és a tetejét habcsók díszíti. A licitnyertesek már elfogyasztották a sütit, nagyon ízlett nekik. Még hátra van két torta átadásom november második felében.Hozzávalók (22 cm-es tortaformába, legalább 12-14 szelethez):Kakaós piskóta:8 nagy tojás szétválasztva16 ek. nádcukor16 ek. olaj8 ek. kakaópor (20-22%os holland)10 ek. tönköly finomliszt1.5 tk. foszfátmentes sütőporSós karamell:
200 g cukor+ 400 ml tejszín (30%os habtejszín)+1tk. só (ebből két adag kell, tehát kétszer a leírt mennyiségek)Csokikrém: 600 ml tejszín+500 g étcsokoládé (nálam 70%os Callebaut)Málnához: 1 kg fagyasztott málna+150 g cukorMálnahabhoz: 400-420 ml málnaszósz+150 g görög joghurt+150 ml tejszín kemény habbá verve+4.5 lapzselatin hideg vízbe áztatvaMálnazselé:maradék málnaszósz (300-350 ml +2.5 lapzselatin hideg vízbe áztatva) - a málnazselé nem fogyott el teljesen a tortához.100 g pirított, hámozott törökmogyoróHabcsókA piskótával kezdek. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A 8 tojást szétválasztom, a fehérjéket a 16 ek. cukorral kemény habbá verem, hozzáadom a tojássárgákat majd az olajat (végig robotgéppel dolgozom). Végül beleszitálom a kakaót és lisztet, úgy hogy közben spatulával óvatosan forgatom bele, hogy ne törjem össze a habot. Sütőpapírral bélelt tepsiben 40-50 perc alatt megsütöm (tűpróbával érdemes ellenőrizni). Hagyom teljesen kihűlni majd 5 vékony lapot vágok belőle (púpos tetejét nem használom fel)Miközben sül a piskóta elkészítem a két adag sós karamellt. Nálam tól sok lenne 400 g cukorból készíteni, nincs akkora edényem, meg túl vastagon lenne az edény aljában a cukor, úgyhogy inkább két adagban készül.Sós karamell szószhoz: 200 g cukor
+ 400 ml forró tejszín+1 tk. sóEgy nagy alapterületű lábosban közepes/magas lángon karamellizálom a cukrot. Közben mellette egy lábosban a tejszínt felforrósítom. Leveszem a lángról a szépen megolvadt, aranybarna égetett cukrot és hozzáöntöm a tejszínt, majd hozzáadom a sót. Alacsony lángra teszem vissza és 10-15 percet sűrítem, folyamatos kevergetés mellett. Ezt ismétlen, mert a tortához két adagra lesz szükség. Bár nem fogy el teljesen a két adag a tortához, de egy adag kevés.Itt van egy videó is róla:
https://www.youtube.com/watch?v=jIipbrKaGJg&feature=youtu.beA málnaszószhoz is összeforralom az 1 kg málnát a 150 g cukorral. Botmixerrel pépesítem, aztán sűrű szitán passzírozom, hogy eltávolítsam a magokat 750-800 ml málnaszószt fogunk kapni ennek egy része a málnahabba másik része a málnazselébe kerül. Ki is mérek 400-420 ml-t, amit hűtőbe félreteszek a málnahabhoz. A maradék 300-350 ml málnaszószhoz 2.5 vízbe áztatott lapzselatint keverek. Fontos, hogy a málnaszósz meleg legyen, amikor a beáztatott lapzselatin a málnába kerül. alaposan elkeverem, majd ez is mehet dermedni a hűtőbe.A mogyorót is előkészítem, sütőben 200 fokon néhány perc alatt megpirítom. Egy konyharuha, vagy konyhai papírtörlőkendő segítségével a héját eltávolítom.60 g mogyorót apróra vágok, vagy aprítóban pár másodperc alatt összetöröm. Ez kerül bele a tortába, a maradék egészben a torta tetejére.