Pite gombával és fodros kellel

  • 2018.03.05.
  • 8

A sós piték nekem nagy kedvenceim. Nagyon jól lehet rajta kombinálni a zöldségeket, fűszereket. Ez itt egy barna csiperkés verzió fodros kellel. Tökéletes vendégváró, hiszen előző napon is el lehet készíteni. Tálalás előtt pár percre érdemes a forró sütőbe tenni. Szórhatunk rá póréhagymacsírát is.Hozzávalók (26 cm-es kapcsos tortaformába vagy piteformába):Pitetészta:100 g olvasztott vaj50 g reszelt cheddar sajt50 g zsíros tejföl1 tk. foszfátmentes sütőpor1/2 kk. só150 g tönköly finomlisztTöltelék:Fodros kel:150 g fodros kel4 gerezd fokhagyma1 kis vöröshagyma2 ek. olívaolajsóBarna csiperke:200 g barna csiperkegomba2 ek. olívaolajsó1 kis csokor petrezselyem3 tojás1/2-1 tk. só3 púpozott ek. zsíros tejföl100 g reszelt, vagy kockázott cheddarA pitetésztához az olvasztott vajat, a reszelt sajtot, a tejfölt, sütőport és sót összekeverem. Hozzászitálom a lisztet és egy villával összedolgozom. Fél órára hűtőbe teszem.A megmosott, saláta centrifugába megszárított fodros kelt egy nagy serpenyőbe teszem, sózom, meglocsolom az olajjal, hozzáadom az apróra vágott hagymát és fokhagymát majd nagyjából 5 perc alatt összesütöm. Hasonlóan járok el a gombával is. Megmosom, vékony szeletekre vágom majd egy serpenyőbe teszem. Sózom, hozzáadom az aprított petrezselymet és meglocsolom olajjal. 5-7 perc alatt átsütöm.A pitetésztát előveszem a hűtőből és folpack rétegek között kinyújtom, tepsibe teszem úgy, hogy az oldalát is elfedje. Villával megszurkálom, majd 180 fokos előmelegített sütőben 10 percet sütöm.Addig elkészítem a tölteléket: a tojásokat villával felverem, hozzáadom a tejfölt és a sajtot, belekeverem a fodros kelt. Sózom (ha a kel már sós, akkor kevésbé). 10 perc után kiveszem a tésztát a sütőből, beleöntöm a tojásos keveréket és rászórom a sült gombát. További nagyjából fél órára sütőbe teszem. Ha elkészült kicsit hagyom hűlni majd tálalom például csírákkal.