Kuglóf egy különleges összetevővel

  • 2017.11.02.
  • 0

A verjus zöld szőlőből készült különleges ízesítőszer, savanyítószer. Alapvetően mártások, salátaöntetek, főzelékekbe használják, de azért nem ritka felhasználása a desszertekben sem.A blogom nagyrészt édességekről szól, így nem volt kérdés, hogy mi készül vele: egy könnyed kevert tésztából kuglóf, hozzá sült alma, pirított dió és sűrű joghurt. A sütemény tésztájába és az almába is került belőle.Hozzávalók (egy kisebb 16 cm-es kuglófhoz - ha nagyobb formában készül az alábbi mennyiségeket duplázni kell, őzgerinc/kenyérformába is dupla mennyiség kell, illetve egy magasabb 20 cm-es tortaformához is):Tészta:6 ek. (nád)cukor60 g puha vaj3 tojás4 ek. verjus (kb 50 ml)1 csapott tk. foszfátmentes sütőpor7 ek. (tönköly) finomlisztAlma-dió:3 nagyobb alma (pl. idared)3 ek. (nád)cukor2 púpozott tk. vaj1 marék dió3 ek. verjus200 g görög joghurt vagy gézben lecsöpögtetett zsíros natúr joghurt (én ez utóbbit használtam) és egy kevés akácmézA formát alaposan kivajazom. A sütőt előmelegítem 175 fokra. A puha vajat a cukorral habosra keverem majd egyesével alaposan beledolgozom a tojásokat (szép habos legyen). Végig robotgéppel dolgozom. Hozzáadom a verjust, a sütőport majd a lisztet is. Formába öntöm és 30-35 perc alatt készre sütöm. A dupla adag tésztának hosszabb lesz a sütési ideje, érdemes tűpróbával ellenőrizni. Ha megsült egy keveset hagyom a formába hűlni, aztán egy rácsra borítom és ott hagyom teljesen kihűlni.Egy serpenyőben megolvasztom a vajat, hozzáadom a meghámozott és felkockázott almát, a marék diót és a cukrot. Pirítani kezdem majd néhány perc múlva a verjust is ráöntöm. Forralom, míg elfogy a folyadék.A kuglóf szeleteket almával-dióval és egy kevés joghurttal tálalom.