Lencse, csicseriborsó és lilakáposzta saláta

  • 2017.10.09.
  • 8


Az egyik kedvenc őszi salátám ez. Külön-külön a lencse-csicseri, lilakáposzta-vörösáfonya-mandula is tökéletes, de legjobb együtt egy nagy tálban összekeverve. Főtt tojás nélkül vegán. És igazán laktató.Hozzávalók (4-6 adaghoz):Lencse-csicseri:250 g főtt beluga lencse (fekete lencse)150 g főtt csicseriborsó (a kemény héját eltávolítom)3 gerezd fokhagymaegy kevés olívaolaj1 marék aprított spenót (vagy egy fagyasztott gombóc spenót)1 kis csokor aprított petrezselyemchiliszálaksóLilakáposzta:1 nagy lilahagyma1 kisebb lilakáposzta (650 g)1 kk. őrölt római kömény3-4 ek. olívaolaj2 ek. aszalt vörösáfonya1 kk. só (vagy ízlés szerint)1 marék szeletelt mandula (száraz serpenyőben pirított)A lencsés salátához olívaolajon az aprított fokhagymát fél percet sütöm a spenóttal együtt. Elzárom a tüzet, hozzáadom a főtt lencsét, csicseriborsót, petrezselymet és ízlés szerint sózom. Végül adok hozzá chili szálakat.A lilahagymát és lilakáposztát apróra vágom. Egy kevés olívaolajon a hagymát üvegesre párolom, beleszórom a római köményt majd fél perc után hozzáadom a káposztát. Sózom, hozzáadom a vörösáfonyát és nagyjából 10-15 perc alatt megpárolom a káposztát. Néha adok hozzá egy kis vizet, hogy ne égjen oda. Ha puha a káposzta, akkor készen van. Beleszórom a pirított mandulaszeleteket is. Végül a két salátát együtt tálalom, akár össze is lehet keverni. Tálaláskor nem vegánoknak mehet rá főtt tojás és még chili szálak.