Csupa zöldség pite cheddar sajtos pitetésztában

  • 2017.08.15.
  • 1

Ezeket a gyönyörű paradicsomokat eddig csak nyersen ettük. De most már van belőle annyi, hogy jut pitébe is. A pitetészta igazán különleges lett a reszelt cheddar sajttól. Érdemes kipróbálni!Hozzávalók (26 cm-es pitéhez):Tészta:100 g olvasztott vaj50 g zsíros tejföl50 g apróra reszelt cheddar sajt (érdemes érettebb fajtával dolgozni)1/2 kk. só1 tk. sütőpor150 g tönköly finomlisztTöltelék:2 kis cukkini nagyra reszelve (200 g)1 kis csokor snidling apróra vágva1 kis csokor petrezselyem apróra vágva1 tk. só3 tojás3 ek. zsíros tejföl100 g kemény kecskesajt kisebb kockákra vágvaTetejére:3 paradicsom vékony szeletekre vágva (ha lehet eltérő színű paradicsomokat válasszunk)1 evőkanálnyi fenyőmagA tésztához egy tálban összekeverem az olvasztott vajat és a tejfölt. Kézi habverővel dolgozom. Hozzáadom a reszelt sajtot, sót, sütőport és a lisztet is. Végül egy villával kevertem össze gombóccá. Ez az a tészta, amibe nem muszáj kézzel belenyúlni. Szépen összeáll egy villával is. Folpackba csomagolom és hűtőbe teszem fél órára (Itt érdemes már a töltelék előkészítésével foglalkozni: cukkini reszelés, snidling és petrezselyem aprítás, kecskesajt kockázás és paradicsom szeletelés). A sütőt előmelegítem 190 fokra. Kibélelem a tepsim alját sütőpapírral és kivajazom az oldalát (vagy ha van érdemes piteformát használni és azt kivajazni). Folpack rétegek között a tésztát könnyű kinyújtani. Kicsit kezünkben lehet melegíteni a gombócot, hogy ne legyen törékeny a tészta. Kibélelem a piteformát úgy, hogy az oldalára is jusson 2-2.5 cm magasan. Az alját villával megszurkálom. Beteszem a hűtőbe, míg a
sütőt előmelegítem 190 fokra. A forró sütőben nagyjából 10-12 perc alatt elősütöm.A tölteléket gyorsan elkészítem. Egy tálban a tojásokat villával kissé felverem, hozzáadom a tejfölt majd beleszórom a reszelt cukkinit, snidlinget, petrezselymet, sót és a kecskesajt kockákat is. A pitetésztát kiveszem a sütőből és megtöltöm a tojásos, zöldséges, sajtos keverékkel. Ráteszem a paradicsomkarikákat és megsózom. További 30-35 percet sütöm 190 fokon. Kiveszem megszórom a fenyőmaggal és további 5 percet sütöm, vagy gyorsan grillezem, hogy már csak a teteje (magok) piruljanak. Hagyom langyosra hűlni és úgy tálalom. Másnap újramelegítve is tökéletes.Az alap cheddar sajtos pitetészta receptje a Nordic Bakery Cookbook
szakácskönyvból való