Torta Ana és Csaba esküvőjére

  • 2017.07.18.
  • 2

Barátok esküvőjére készítettem ezeket a tortákat. A pár kérése az volt, hogy ne legyen túl édes a torta és legyen benne erdei gyümölcs. Ötletként mondtam nekik a nagyon finom répatortámat és a sós karamellt no meg, hogy kakaós vajas piskóta is legyen benne. úgyhogy ebben maradtunk.Nem volt egyszerű a kivitelezése, mert az esküvő Szekszárdon volt. Amatőrként, hűtőautó nélkül én bizony nem akartam bevállalni a torta szállítását a melegben. Úgy döntöttem ott a helyszínen kenem meg a tortát: a krémet, sült erdei gyümölcsöket, friss gyümölcsöket és sós karamellt hűtőtáskában vittem. Tortalapokat méretre vágva, előkészítve. Ez ötletnek jó volt, viszont a valóság ennél bonyolultabb volt :) De végül minden jó, ha a vége jó!A helyszínen sajnos csak kint kaptam egy asztalt, tehát nyári melegben kellett gyorsan összeraknom a tortát, hogy a krém megtartsa kemény állagát. A pincéreket meg is lepte, hogy ott fogom összerakni (előttem még egyetlen cukrász sem tette ezt, mondtam nekik én nem vagyok cukrász, csak a pár ajándéka készül :) ) Itthon biztos szebbet tudtam volna kivitelezni, de összességében a körülmények miatt elégedett vagyok vele. Meg hát a legfontosabb, hogy mindenkinek nagyon ízlett a torta. Jóleső, sőt kicsit zavarba ejtő olyan dicséretet kapni, hogy élete legfinomabb tortája ez valakinek. Egyik pincér lány azt hitte egyik neves cukrász vagyok, merthogy ő készít ilyen tortákat...bár megjegyzem az ilyen torta ma már divatos. szerintem nincs olyan cukrász, aki legalább egy esküvőre ne készített volna kinézetre ilyet.No de vissza a tortához. Életemben először készült ekkora emeletes torta. Most használtam először tortaoszlopokat, amik ugye megtartották a felső emeletet. Azok használatát és méretre vágását még kicsit gyakorolnom kell :)A torta alapvetően EZ a receptem alapján készült, annyi különbséggel, hogy nem egyszerű kakaós piskóta került bele, hanem EZ a vajas kakaós piskóta. Tehát répatortalap és kakaós vajas piskóta között sós karamell, vaníliás mascarpone krém és sült erdei gyümölcsök, a tetejére meg került még bőven friss gyümölcs.Az emelet és a különálló kis torta 18-cm-es keretbe készült. Egy torta elkészítéséhez a linken leírt adag elég, illetve a kakaós vajas piskótából fél adag.A torta alja 26 cm-es tortaformába készült, ahhoz duplázni kell a 18 cm-es adagokat.Végül visszatérve Ana és Csabához. Szerintem nagyon passzolt bohém stílusukhoz ez a torta. Sok boldogságot nektek még egyszer!
¡Felicitaciones por el gran "sí"!Készült még egy glutén- és cukormentes répatorta is, mert erre érzékeny vendégek is voltak.Hozzávalók (26 cm-es kapcsos tortaformába):3 nagy tojás (L-es)200 g nyírfacukor2 csipet só200 g őrölt mandula70 g kókuszreszelék120 g
dió durvára vágva200 g
sárgarépa, apró lukú reszelőn reszelve (2 közepes répa)150 dkg olvasztott vaj1 kk. őrölt fahéj1 kk. őrölt kardamomA kapcsos tortaforma alját kibélelem sütőpapírral. A sütőt előmelegítem 160 fokra (légkeveréses). A tojásokat a nyírfacukorral habosra keverem robotgép segítségével. Hozzáadom a sót, őrölt mandulát, kókuszreszeléket, aprított diót, reszelt répát, olvasztott vajat és a fűszereket. Nagyjából 1 óra alatt sül meg, tűvel érdemes ellenőrizni. Másnap lehet a leginkább szeletelni.Készült rá egy mascarponés vaníliakrém. 200 g mascarponéhoz 1 ek. nyírfa porcukrot adtam, 1/2 vaníliarúd kikapart magjait és 200 ml tejszínt kemény habbá verve. Végig spatulával kell dolgozni. Már a mascarponet a cukorral is azzal keverem össze, illetve szintén spatulával forgatom bele óvatosan a tejszínhabot. Habzsákból kis rózsákat nyomtam a tortára. Került rá friss gyümölcs is.Recept néhány módosítással innen