Dávid 2 éves

  • 2017.07.26.
  • 4

Ma két éves kisebbik fiúnk.
Mostantól Dávidnak is jár évente egyszer marcipános torta :) A markoló kedvenc no meg a béka és a csiga, úgyhogy ezek kerültek rá.A tortáról személyes kedvencem az útépítés tábla. Este derült ki, hogy nem vettünk ételfestékes fekete tollat, de szerintem szuperül megoldotta, nekem nagyon nagyon tetszik! Teljesen más volt nyári melegben dolgozni a marcipánnal. Jól le kellett hűteni a lakást, úgyhogy egy rövid időre el is menekültünk innen a két a gyerekkel :) A torta egyébként
joghurtos málnahabbal töltött piskóta.Aki régebb óta olvas, az már biztosan tudja, hogy Kristóf második szülinapja óta készít Andris marcipán bevonatú tortákat. A torta belseje az én dolgom, a művészi rész férjemé :)Itt vannak a korábbi évek tortái. Szerintem fantasztikusak!Ezek Kristófnak készültek:2 évesen Bogyó és Babóca3 évesen helikopteres Honvéd kórház
torta készült (napi szinten a mentőhelikopter leszállásokat, felszállásokat csodáltuk)4 évesen Thomas és Shaun the sheep
5 évsen Lego tortaHozzávalók (18 cm-es tortához, 8-10 szelethez):Piskóta:3 nagy tojás6 ek. nádcukor6 ek. olaj /olvasztott kókuszolaj6 ek. átszitált tönköly finomliszt1/2 tk. foszfátmentes sütőporKrém:350 g málna50 g nádcukor100 ml habtejszín kemény habbá verve100 g görög joghurt, vagy lecsöpögtetett natúr joghurt3 lapzselatin120 g vaj+120 g porcukor a marcipán aláA piskótához a sütőt előmelegítem 180 fokra. A 18 cm-es tortaforma alját kibélelem sütőpapírral, oldalát vajazom. A tojásokat szétválasztom. Robotgéppel a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verem, hozzáadom a tojássárgákat majd az olajat, sütőport és beleszitálom a lisztet is adagonként. A lisztet már kézzel forgatom bele, nem robotgéppel. A formába kanalazom, elegyengetem majd az előmelegített sütőben nagyjából 30 perc alatt készre sütöm. Hagyom teljesen kihűlni, majd három egyforma vastagságú lapot vágok belőle. Ha a teteje kissé púpos, akkor azt egyenesre levágom és aszerint gondolom végig a három lapra vágást.A krémhez a málnát a cukorral 7-10 perc alatt összefőzöm. Szitán passzírozom. 250 ml málnavelőre lesz szükségem a krémhez.A lapzselatinokat hideg vízbe teszem 5 percre. Addig a 250 ml málnazseléből 50-et kissé felmelegítek és hozzáadom a leszűrt lapzselatinokat. Ha teljesen elolvadt a zselatin, akkor hozzáadom a maradék málnát is. A tejszínt kemény habbá verem. A zselatinos málnához adom a joghurtot és óvatosan spatulával több adagban beleforgatom a kemény tejszínhabot is. Rövid időre hűtőbe teszem (15-20 percre).Összeállítom a tortát. Tortakarikába helyezem az alsó tortalapot jó szorosan. Ezúttal fontos, hogy minimális krém kerüljön a torta oldalára, a marcipánnal ne érintkezzen. Rákanalazom a krém felét (én ki szoktam mérni), megy rá a második lap, a maradék krém, végül pedig a felső tortalap. Hűtőben nagyjából 5-6 óra alatt dermed meg.