Habos pite citromkrémmel

  • 2017.05.01.
  • 6

Egy klasszikus citromos habos pite (lemon meringue pie). A citromkrém (lemon curd) inkább citrompuding. Kellemesen savanykás, habos édesség ez. Egyszerűen elkészíthető, kissé időigényes a puding főzése miatt. Következőre talán kisebb formában sütném, hogy magasabb legyen.Hozzávalók (12 szelethez - 32 cm-es piteformába - kisebb formában magasabb lesz):A tésztához:200 g tönköly finomliszt150 g vaj/margarin2 ek. (nád) porcukor1-2 ek. hideg vízCitrompuding:300 g nádcukor100 g kukoricakeményítő5 tojássárgája (M-es)4 citrom leve (120 ml)4 kezeletlen citrom reszelt héja450 ml hideg víz60 g vaj/margarinTojáshab:5 tojásfehérje (M-es)250 g nádcukor1 tk. vaníliakivonatA pitetésztához a hideg vajat és a lisztet összemorzsolom. Alaposan eldolgozom, hozzáadom a porcukrot és a vizet. Gombócot formálok. Hűtőbe teszem 10-20 percre.Elkészítem a cutrompudingot. A tojássárgákat egy kevés vízzel elkeverem. Egy másik tálkában a kukoricakeményítőt keverem csomómentesre a maradék vízzel. Egy lábasba öntöm a keményítős vizet, tojássárgákat, citromlevet, héjat és nádcukrot. Közepes lángon állandó kevergetés mellett melegítem. A végén alacsony lángon besűrítem. Elzárom a tüzet és hozzáadom a vajat/margarint. Sűrű szűrőn átszűröm.A pitetésztát kinyújtom és a piteformába helyezem, úgy hogy az oldalát is elfedje. Villával megszurkálom és előmelegített 180 fokos sütőben elősütöm 15 perc alatt. (bab, vagy rizs mehet bele. vakon sütjük - én sokszor csak az oldalához teszel egy kis alufólia kígyót, nem fog lefolyni a széle)Amíg sül elkészítem a tojáshabot, közben kevergetem a hűlő pudingot.A tojásfehérjékhez apránként adagolom a cukrot és robotgéppel kemény habbá verem, hozzáadom a vaníliakivonatot is. A hab legyen jó kemény.Ha elősült a pitetészta rákanalazom a citromkrémet, majd óvatosan ráteszem a tojáshabot. A hőfokot 170-re mérsékelem és nagyjából 20 perc alatt megsütöm a pitét. Szeletelés előtt érdemes jól lehűteni.Recept kisebb alakításokkal innen