Csokitorták

  • 2017.02.02.
  • 7

Kristóf szülinapjára több torta is készült. Konkrétan 5. Ez a két csokitorta picit különbözik csak, ezért úgy döntöttem egy posztban elférnek. A töltelék és borítás egyforma, csak a tortalapok különböznek.A magasabb torta az ovis ünneplésre készült: 4 lapból áll, közötte 3 adag krém. Az alacsonyabb (zöld hátterű torta itthoni szülinapi bulira készült) három tortalapból állt, így közé 2 adag krém került.És akkor a receptek. Kezdem a fentebbi magasabb (ovis) tortával.23 cm-es formában két adag 6 tojásos kakaós piskóta készült (valószínű 5 tojásból is elég lett volna, de biztosra akartam menni, hogy szép egyenes legyen a teteje- tehát a felpúposodott részt nem használtam fel a tortához)6 tojás12 ek. nádcukor12 ek. olaj6 ek. kakaó8 ek (tönköly)liszt1 tk. (foszfátmentes) sütőporElőbb a piskótákat sütjük meg. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A lisztet, kakaót és sütőport egy tálban összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk a tojássárgákat majd az olajat. Beleszitáljuk a kakaó-sütőpor-liszt keveréket. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük ( a tortaforma aljára szoktam tenni a sütőpapírt, a tortaforma oldalát kivajazom) és 180 fokon 30-40 perc alatt megsütjük (tűpróba!). Kivesszük és hagyjuk teljesen kihűlni. És akkor ezt megismételjük és még egy 6 tojásos piskótát sütünk. Ha mindkét piskóta teljesen kihűlt, akkor 4 nem túl vastag, de nem túl vékony egy forma lapot vágunk. EZ az eszköz nekem nagy segítség ha tortalapokat kell vágni.Karamell szósz:200 g cukor400 ml tejszín2 nagy csipet sóEgy nagy alapterületű lábosban közepes/magas lángon karamellizálom a cukrot. Közben mellette egy lábosban a tejszínt felforrósítom. Leveszem a lángról a szépen megolvadt, aranybarna égetett cukrot és hozzáöntöm a tejszínt, majd hozzáadom a sót. Alacsony lángra teszem vissza és 10-15 percet sűrítem.Itt van egy videó is róla:
https://www.youtube.com/watch?v=jIipbrKaGJg&feature=youtu.beA cukor és tejszín aránya lehet egy az egyhez is, de szószhoz nekem az vált be, ha nagyjából dupla tejszín kerül a cukorhoz. Szobahőmérsékleten hagyom kihűlni. Szépen össze kell állnia, nem lehet teljesen folyós. Ez a karamellmennyiség sok a tortához, néhány kanálnyira lesz szükségünk.A krém egy csokoládéhab, ami igazán házi főzött csokoládépuding és tejszínhab keveréke.9 tojás sárgája600 ml tejszín450 ml tej510 g étcsokoládé (70%)200 g cukor300 ml tejszín habbá verve9 lapzselatin vagy 3 zacskó zselatin fixPudingot készítek a tojás, tejszín. tej, csoki és cukorból. A tejet és tejszínt felmelegítem. A tojást a cukorral elkeverem majd hozzáadok egy kevés forró tejszín-tej keveréket. Hőkiegyenlítést végzek. Végül visszateszem a tejszín-tej-tojás-cukor keveréket nagyon alacsony lángra és folyamatos kevergetés mellett majdnem forrásig melegítem (ha van hőmérő akkor 82 fokig). A lényeg, hogy ne forrjon, mert nem rántotta készül. Nem lesz sűrű a keverék. Leveszem a tűzről majd a csokipasztillákat (aprított csokit) hozzákeverem. Hagyom teljesen kihűlni a pudingot (közben néha megkeverem). A 300 ml tejszínt kemény habbá verem. A lapzselatinokat hideg vízbe áztatom 5-10 percre, majd alaposan leszűröm és egy kevés felmelegített pudinghoz keverem míg homogén lesz, majd az összes pudinghoz keverem. Egy spatulával óvatosan hozzákeverem
tejszínhabot.Összeállítom a tortát. Egy tortakeretbe helyezem a legalsó tortalapot, ka