Vaníliakrémes torta karamellizált körtével, pekándióval és tejcsokoládéval

  • 2017.01.02.
  • 0

Ez volt a szilveszteri torta. Könnyed, nem túl édes, mégis karakteres ízvilágú. A lágy krémben karamellizált körtekockák és pekándió.
Hozzávalók (18 centiméteres magas tortához - ez az adag egy laposabb 22-25 centiméteres tortának is elegendő, magashoz duplázni szükséges):Kakaós piskóta:5 nagy tojás szétválasztva10 ek .(nád)cukor10 ek. (dió)olaj1 tk. foszfátmentes sütőpor6 ek. holland kakaópor4 ek. (tönköly) finomlisztVaníliakrém:250 g habtejszín kemény habbá verve250 g mascarpone (legjobb a lidl sajátmárkása)1 púpozott ek. porcukor, vagy ízlés szerint kicsit több1 vaníliarúd kikapart magjaiKaramellizált körte és pekándió:60 g pekándió300 g körtebefőtt (leszűrve mértem)3 ek. nádcukor1 púpozott ek. vajTejcsoki réteg: 100 g tejcsokoládé (minőségi, Callebaut például)+ 50 ml tejszínA tortalapok sütésével kezdek. A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeveréses) majd két 18 cm-es tortaforma alját kibélelem sütőpapírral.A kakaót, lisztet és sütőport szitába mérem.A tojásokat szétválasztom. A fehérjét a cukorral előbb alacsony, majd egyre nagyobb fokozaton selymes, kemény habbá verem. Hozzáadom a tojássárgákat, majd belecsurgatom az olajat, közben robotgéppel dolgozom. Az olajjal már nem sokáig keverem, még szép habos a massza. Spatulát veszek elő és lassanként a masszába szitálom a kakaó-liszt-sütőpor keveréket. Óvatosan forgatom bele.A két tortaformába úgy adagolom a masszát, hogy egyikben kevesebb legyen (5 lapot fogok vágni egyikből kettőt, másikból hármat). Nagyjából 30 perc alatt készre sütöm. Hagyom kihűlni, majd a tortaszeletelőmmel három illetve kettő vékonyabb lapot vágok. A felpúposodott torta tetőket nem használom a tortához, az pohárdesszertbe került, de kávé mellé is tökéletes.Elkészítem a vaníliakrémet. A mascarponét a porcukorral spatula segítségével elkeverem, hozzáadom a vanília kikapart magjait, majd óvatosan több adagban hozzákeverem a kemény tejszínhabot. Hűtőbe teszem.A pekándió nagy részét felaprítom, hagyok valamennyit egészben dekorációnak. Száraz, forró serpenyőben megpirítom. Egy serpenyőben a vajat felhevítem és hozzáadom a kockára vágott, alaposan leszűrt körtét (szintén hagyok néhány szelet körtét dekorációs céllal), megszórom a cukorral majd közepesen magas lángon karamellizálom. Akkor lesz kész, ha már kissé átsül a körte és a vaj a cukorral ragadós lesz. A végén hozzákeverem a pekándiót is.Összeállítom a tortát. A vaníliakrémet képzeletben 6 részre osztom. A tejcsokoládé ganachet 4 részre. A körtét-diót 4 részre (félreteszem a dekorációnak szánt nagyobb darabokat).Az alsó tortalapot megkenem a csokoládé negyedével, rákenem a krém hatodát majd megszórom a körte-dió negyedével. Folytatom a következő lappal ugyanígy és addig amíg az utolsó, ötödik tortalap is rákerül a tortára. Arra már csak krém kerül, illetve egy lapos tortakéssel a torta oldalát is bekenem a maradék krémmel. Érdemes beszerezni ikeából egy ilyen forgó tálcát, ezen egy hajlított kenőkéssel egyszerű az ehhez hasonló csupasz/félcsupasz (naked/semi naked) tortákat elkészíteni.Dekorációként sportszeletet vágtam rá, illetve került rá körte és dió.Boldog új évet! <3