Gombakrémleves

  • 2017.01.05.
  • 5

A karácsonyi menünk része volt ez a vargányakrémleves babbal.Hozzávalók (kb. 4 adaghoz)300 g fagyasztott vargánya240 g canellini bab (leszűrt konzerv)3 gerezd fokhagyma1 kis vöröshagyma1 csokor petrezselyem2 ek. olívaolajsóAz olajon a megtisztított és felaprított hagymát és fokhagymát picit átsütöm. Hozzáadom a vargányát, a felaprított petrezselymet (egy keveset hagyok a tetejére) majd felöntöm zöldségalaplével /vízzel és sózom. 10 percet főzöm alacsony lángon. A végén hozzáadom a babot is és éppen csak összeforralom. A gomba egy részét kiveszem (3-4 evőkanálnyit, ez a tetejére kerül). A leves többi részét botmixerrel pépesítem. Beállítom a kívánt sűrűséget (a levéből turmixolás előtt kiveszek, ha szükséges hozzáadom).Ha szükséges még sózom. Tálaláskor kerül bele a darabos vargánya és a petrezselyem. Gruyère sajtos pirítós készült melle. 200 fokos sütőben 5-10 perc alatt elkészül. A kenyérszeletekhez sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem. Megkentem vajjal és szórtam rá egy kevés reszelt fokhagymát és reszelt sajtot.