Fűszeres paradicsomos padlizsánkrém

  • 2013.11.25.
  • 6

Nem ezen a fajta vinettán, azaz padlizsánkrémen nőttem fel Erdélyben. Viszont az újítást nagyon szeretem. A ras el hanout fűszerkeveréket korábban még egy sült csirkés recept miatt szereztem be. Aztán azóta ott árválkodott, s hát mivel arab, gondoltam padlizsánnal kipróbálni. Szerintem nagyon jó lett.Azt azért megjegyezném, hogy a kevésbé válogatós szinte kétévesünknek nem jött be. Szerintem túl édeskés-savanykás, fűszeres volt ez neki. No de ízlések és pofonok. Ő cserébe falta a fekete olajbogyót :)A ras el hanout fűszerkeverék őrölve és darabosan is (akárcsak a lentebbi képen) kapható. Jobban szeretem ha nem őrölt, mert akkor lehet durvára őrölni egy kávédarálóban (a fahéjat azért nem mertem odatenni, abból inkább tettem egy kevés őröltet). Szerintem sokkal intenzívebb a fűszerek íze, ha nem őrölve pihen hónapokig, vagy akár évekig egy üvegben. Nálam jó példa erre a római kömény. Egyszer vettem őröltet, aminek kevés idő után teljesen elment az illata, kb. mintha fűrészporom lett volna. A magokat meg egy mozsárban, kávédarálóban pillanatok alatt meg lehet őrölni akár finomra is, de ha az ember jobban szereti úgy, akkor kicsit durvábbra.Ras el hanout házilag is elkészíthető fűszerkeverék. Angolul
itt
van egy igazán jó recept. Ha netán google fordítót használtok, akkor érdemes figyelni arra, hogy a "cumin" az igazából római kömény és nem az általunk ismert köménymag. A receptben őrölt fűszereket kevernek, de én ha házilag fogom készíteni, akkor inkább darabosat fogok keverni. Ha pedig vásárolni szeretnétek, akkor az Ázsia boltban kapható illetve itt vagy akár itt is megvásárolható (online eddig csak őröltet láttam).
És akkor itt a recept:Hozzávalók (2 főre):1 nagyobb padlizsán (ha kisebb, akkor inkább 2)4 csapott ek. paradicsompüré (nálam kb. 3 dl. paradicsomlé sűrűre főzve)2 gerezd fokhagyma2 ek. olívaolaj1 tk. zöldcitrom (lime) frissen facsart leve1/2 tk. durvára őrölt ras el hanout (1 csapott tk. egészben)2 csipet durvára őrölt római kömény (1/4 tk. egész) - bár a ras el hanoutban is van római kömény, de én kevésnek találtam, ezért tettem még külön is1/2 tk. só (ízlés szerint több, kevesebb)csipet őrölt fehér bors3 szál menta levelei ( aprítva 1 ek.)3 szál petrezselyem levelei (aprítva 1 ek.)100 ml görög joghurt50 ml zsíros tejfölElőmelegített 200 fokos sütőben a megmosott, szárazra törölt és kissé megszurkált padlizsánt 45-50 perc alatt puhára sütöttem. Alufóliába tekertem és hagytam kissé kihűlni. Hámoztam majd szűrőbe tettem, hogy a leve lecsöpögjön. Késsel apróra vágtam (fa eszköz ehhez a kiváló, otthon Anyumnak olyan van, de annak hiányában egy kés is megteszi).Mivel én paradicsomlevet használtam, így azt közepes lángon addig főztem, míg püré lett belőle. Természetesen püré is használható.A mentát és petrezselymet is megtisztítottam, megszárítottam és apróra vágtam.A fokhagymát megtisztítom és aprítom majd az olajon 1-2 perc alatt kissé átsütöm.Összekevertem a padlizsánt, paradicsompürét, fokhagymás olajat, joghurtot, tejfölt, lime levet, fűszereket (ras el hanout, római kömény, só, bors) és az aprított mentát és petrezselyemlevelet. Ha nagyon darabos lenne, akkor egy pillanatra belemehet a botmixer is, de nem érdemes teljesen símára pépesíteni.Friss kenyérre vagy pirítóssal kiváló.