Sokmagvas tönkölykifli

  • 2013.04.18.
  • 4

Friss ropogós magvas kifli ez. Szórhatunk rá bármilyen magot. Nálam most napraforgó mag, tökmag és chia mag került rá. Nem azt mondom gyorsabb ez, mint leszaladni a pékségbe kifliért, de azért igencsak megvannak az előnyei :) Például: tudom mi került bele. És nagyon nagyon finom!
Hozzávalók (8 darabhoz):300 g tönköly finomliszt200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt200 ml langyos vízfél csomag friss élesztő (25 g)1 tk. só2 ek. olaj140 g joghurtTetejére:1 ek. tökmag1 ek. napraforgómag1 tk chia mag (azték zsálya)A tökmagot és napraforgómagot aprítóban aprítjuk, hozzákeverjük a chia magot és egy tálcán elsimítjuk vékonyra a magréteget. Ebbe fogjuk beleforgatni a kifliket.Az élesztőt a langyos vízbe morzsoljuk. A liszteket egy tálba szitáljuk, összekeverjük a sóval. Sóból eredeti receptben kétszer ennyi van, én Kristóf miatt nem sózok nagyon. Hozzáadjuk az olajat, joghurtot és az élesztős vizet. alaposan összedolgozzuk, dagasztjuk, míg össze nem áll a tészta cipóvá. Lefedve 30-40 percet kelesztjük (duplájára nő). 8 egyforma cipóvá szedjük a tésztát. Nálam nem volt szükséges lisztezni, de ha nagyon ragadna, akkor enyhe lisztes felületen dolgozzunk. Én ezt úgy szoktam, hogy kb. 100 (nálam pontosan 105) grammos darabkákat kell szedni és bevallom mérleggel lemértem, hogy szép egyforma legyen a 8 cipó. Konyharuhával letakarva 15 percet pihentetjük. Majd egyesével hosszú
ovális formát nyújtunk belőle (20-25 cm hosszú). A tészta nagyon vékony legyen 1-2 mm! Egyik végénél kezdjük el feltekerni jó szorosan. Végül kissé lespricceljük vízzel és beleforgatjuk a magokba. Kiflit formázunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Mind a 8 cipóval így járunk el. A tepsibe távolra tegyük egymástól a kifliket, mert nőni fognak. Nekem 4 fért be egy tepsibe. Letakarjuk a kifliket konyharuhával és 20-30 percet pihentetjük. Mivel nekem két tepsim lett 4-4 darab kiflivel, így az első adag csak 20 percet pihent és ment is a sütőbe. Vízzel kissé lespricceljük és úgy tesszük be sülni. Előmelegített 200 fokos sütőben 20 perc alatt ropogósra sütjük. Frissen a legjobb. Kristóf is nagyon szerette :)A receptért köszönet Limarának. A Stahl magazinban olvastam.