Fahéjas csiga

  • 2013.04.19.
  • 5

Ezúttal egy újabb klasszikus. Hát ki nem szereti a fahéjas csigát? Frissen a legjobb, de másnap is igen finom egy habos tej vagy kávé mellé reggelire.Hónapokkal ezelőtt hoztam el a receptjét az ikeából. Ezt azt módosítottam rajta és szerintem sokkal de sokkal finomabb lett. Egyáltalán nem lett olyan száraz, mint a neves áruház éttermében kapható társa. No nem leszólni akarom itt az ikeát, ugyanis aki ismer tudja, hogy sokmindent onnan szerzünk be :)Nagyobb adagot sikerült sütni, így a péntek délután sütött adagból vasárnap reggelire is maradt, ekkor már párom viccesen megjegyezte, hogy "na, végre kezd hasonlítani az ikeásra :)" (merthogy már kissé megszikkadt)Hozzávalók (26 darabhoz):fél csomag friss élesztő (25 g)250 ml tej370 g (tönköly)liszt75 g vaj3 ek. (nás)porcukor - 30 gcsipet só1 tk. őrölt kardamomTöltelékhez:100 g vaj8 ek. (nád)cukor2 tk. őrölt fahéjMáz:1 tojás+1 ek. vízFontos, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen. A tejet melegítsük fel és morzsoljuk bele az élesztőt. A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá az élesztős keveréket, puha vajat, porcukrot, sót és a kardamom port. Gyúrjuk a tésztát. Akkor jó, ha már nem tapad a kézhez vagy ha géppel csináljuk, akkor a dagasztókarhoz. Konyharuhával lefedve (vagy kelesztőtálban) hagyjuk duplájára nőni (kb. 30 perc).Elkészítjük a tölteléket. A vajat olvasszuk meg, ne legyen teljesen folyós, de azért egy része az legyen. Keverjük össze a cukorral és fahéjjal.A sütőt melegítsük elő 230 fokra.A megkelt tésztát osszuk ketté és mindkettőt nyújtsuk téglalappá. Kenjük meg a töltelékkel, majd hosszabb oldalánál fogva tekerjük fel jó szorosan. A végeit érdemes vízzel megnedvesíteni, hogy összetapadjon. Vágjunk 2 cm széles szeleteket belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, viszonylag távol egymástól. Konyharuhával takarjuk le és 20-30 percet pihentessük, míg duplájára kel. Megkenjük a kissé felvert tojással (amihez adhatunk 1 ek. vizet).230 fokos előmelegített sütőben süssük aranybarnára 7-8 perc alatt.