Mandulás chiás keksz citrommázzal (mindenmentes)

  • 2016.09.29.
  • 6

Megalkottam a legeslegeslegjobb citromos kekszet! Még az eddigi kedvenc hagyományos cukros-citromos-vajas kekszet is bőven kenterbe veri, ezt túlzás nélkül állíthatom. Az egész úgy kezdődött, hogy este bekészítettem magamnak másnapra egy adag chia pudingot (ezt, banán nélkül), de reggel kicsit elaludtam, így csak egy kávéra futotta az időmből. Így maradt egy adag pudingom, amit aztán a nap során már annyira nem kívántam, tehát valamilyen más formában akartam felhasználni. Az eredmény egy ropogós-omlós, mindenmentes kicsit marcipános, savanykás keksz lett, amit a krémes máz koronázott meg, ami a tetejére került. Ha valaki azt mondaná nekem, hogy a mentes reform konyha ízetlen, akkor ezt a kekszet adnám a szájába, garantáltan elhallgatna.Hozzávalók (14 darabhoz)- 4 evőkanál chia puding (banán nélkül, a linkelt mennyiség fele, chia magot ITT tudtok beszerezni)- 1 citrom reszelt héja- 2 evőkanál kókuszolaj (kókuszolaj ITT)- 2,5 dkg cukornak megfelelő édesítő (plusz egy kiskanálnyi a pudingba, tetszés szerint lehet több is)- 10 dkg darált mandula- 1 evőkanál porxukor (vagy más por állagú édesítő, én EZT
az édesítőt
használtam)- 2-3 csepp színtelen mandulaaroma- kb. 1 kiskanálnyi citromlé- mandulaforgácsElkészítésA chia pudingot összekeverjük a citromhéjjal, kókuszolajjal, édesítővel és a darált mandulával. Egy kicsit gumis állagú tömör tésztát kell kapnunk. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazzuk a tésztát, majd egy kicsit szétnyomkodjuk, hogy helyes keksz formája legyen. 180°-on 20 percig sütjük.A porxukrot kikeverjünk pár csepp mandulaaromával és annyi citromlével, hogy egy krémes mázat kapjunk. Ecsettel rákenjük a kekszek tetejére a citromos mázt, majd megszórjuk mandulaforgáccsal.Ha tetszett a recept és szívesen olvasnál hasonlókat keress meg facebookon is, hogy minden új bejegyzésről elsőként értesülj. :)