Édes-savanyú mártás

  • 2017.09.19.
  • 9

Édes-savanyú mártás, ami gondolkodás nélkül bármikor jöhet köretnek. A receptben szereplő hozzávalókra ha nézünk, akkor eléggé bonyolultnak tűnik, pedig nem az. Csak hozzá kell fogni. A receptben egy indiai fűszer keverék: a garam masala is szerepel, de miután sehol sem kapható a környékünkön, neten rendelni már nem volt időm, így kicsit "csak" hasonló fűszerekkel készült, de esküszöm és vallom, hogy finomabb, mint a társa a nagy bolt polcain :)
Hozzávalók és elkészítés: A hozzávalók súlya tisztított állapotban értendő:1 dl olaj,1 kg hagyma, robotgéppel aprítva5 db nagy sárga répa, Juliennre vágvaEzeket dinszteljük össze1 kg kápia paprika kockára vágva1 kg fehér húsú paprika, kockára vágva
2 evőkanál parajdi só,1 evőkanál őrölt bors,2 evőkanál fűszerpaprika,3 db babérlevélA dinsztelt hagyma, répa után szép sorjában mindent sorban belerakunk.
Hozzáadunk továbbiakban
4 db kisebb cukkinit kockára vágvaTovább pároljuk mindaddig, amíg összeesik. (Ez nálam kb fél óra volt)30 dkg cukrot (én ízlésünknek megfelelő édesítőszert) adunk hozzá3 doboz ananászbefőtt levét hozzáadjuk, s közben az ananászokat is felaprózzuk, s ezt is hozzáadjuk.
Felöntjük 2 liter házi paradicsom lével.
A recept 2 evőkanál Garamasala őrleményt ír. Ennek hiányában én:
1 teáskanál szemes fekete borsot,1 teáskanál őrölt fahéjat,
1 teáskanál egész szegfűszeget,1 teáskanál egész koriandert adtam hozzá.
Amikor összefort, akkor még 1,5 dl almaecetet adtam hozzá és kóstolgattam, de nem kellett pótolni semmit!
Összefőztem az egészet (fűszerek hozzáadása után kb 5 percig) és 2 csomag 2:1-ben dzsemfixet adtam hozzá.3 perc forralás után üvegekbe szedtem és száraz dunszt következett 3 napon át, vagy addig, amíg ki nem hűl. (nekem 3 nap volt)
Megjegyzés:
A recept, sűrítésre: 2 evőkanál étkezési keményítőt ír, amit hideg vízzel elkeverünk és úgy adjuk a masszához. (Én a dzsefixet választottam)
Ebből a mennyiségből 17 db fél literes üveget tudtam megtölteni. 17-szer fogunk isteni finom köretet fogyasztani húsok mellé :)
Párhuzamban készült még Pizza krém, de erről egy másik posztot fogok feltenni, mert megérdemli.