Túrós-mákos kocka goji bogyóval

  • 2017.12.14.
  • 4

Nagyon régen, kb. 3-4 éve készítettem először ezt a sütit, akkor még nem vezettem blogot. A mák-túró páros nagyon elnyerte az ízlésemet, ezért úgy döntöttem az idei adventi időszakban újból elkészítem. Én most goji bogyót tettem a túrókrémbe, de elhagyható illetve mazsolával is helyettesíthető. Nagyon finom süti, a karácsonyi asztalra is ideális. Próbáljátok ki! :)Túrós-mákos kocka goji bogyóvalHozzávalók:A tésztához:25 dkg liszt (5 dkg teljes kiőrlésű)1 csomag vaníliás cukor12 dkg vaj/margarin1 dkg élesztőpici só0,5 dl tej1 evőkanál kristálycukor1 tojássárgájapici tejföl, ha szükségesA máktöltelékhez:25 dkg darált mák14 dkg porcukorpici őrölt fahéj1,5 dl tej6 dkg vaj/margarinA túrótöltelékhez:50 dkg tehéntúró12 dkg porcukor2 tojás szétválasztva + 1 fehérje (ami kimaradt a tésztából)3 evőkanál tejföl5 dkg goji bogyó1 evőkanál citromhéj2 evőkanál citromlé1 csomag vaníliás pudingporElkészítés:A langyos tejben elkeverjük a kristálycukrot, majd beletördeljük az élesztőt, és felfuttatjuk.
Egy mély tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a sót és a vaníliás cukrot, majd mindezekkel elmorzsoljuk a margarint. Beleöntjük a felfutott élesztős tejet, ráütjük a tojássárgáját, és jól kigyúrt cipót készítünk.
Ezután elkészítjük a máktölteléket: a margarint felolvasztjuk a tejben, s amikor forrni kezd a keverék, beleöntjük a porcukorral kevert mákot. Folyamatosan kevergetve két percig főzzük, majd félretesszük hűlni.Elkészítjük a túrókrémet. A túrót a krumplinyomón áttörjük, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgákat, a citromhéjat és -levet, a tejfölt és a pudingport, s jól elkeverjük.
A krémbe belekeverjük a goji bogyót. A 2+1 tojásfehérjéből kemény habot verünk, és a túrókrémbe forgatjuk.
A tésztát kinyútjuk, és beletesszük a tepsibe, majd villával megszurkáljuk.
Ezután a máktölteléket a tésztára halmozzuk és egyenletesre nyomkodjuk. A túrókrémet ráöntjük a mákra, s szétterítjük. A 180 fokra előmelegített sütő középső rácsán kb. 50 percig sütjük.
Akkor lesz jó, ha a túrókrém megszilárdult, a talpa pedig szép barna. Ha megsült, a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd utána szeletelhetjük.