Sütőtökös-mákos rétes

  • 2017.11.09.
  • 2

Sütőtökszezon van, hát együk, süssük! Már tudjátok, hogy sütőtökmániás vagyok, egyszerűen imádom ezt a zöldséget. Nemrég rétesbe került, amiben összetalálkozott a mákkal. Tökéletes lett! Alig bírtam abbahagyni az evését. :) Az ötlet innen jött, apróbb módosításokat végeztem a recepten.
Sütőtökös-mákos rétesHozzávalók:(2 rúdhoz)1 csomag teljes kiőrlésű 8 lapos réteslap olaj a kenéshez20 dkg darált mákcukor ízlés szerint (én 4 evőkanállal tettem)1 kisebb sütőtök1 dl tej1 evőkanál útifűmaghéj2-3 evőkanál tejföl a tetejét kenniElkészítés:A sütőtököt félbevágjuk, kimagozzuk és sütőben megsütjük. A tejet a cukorral és a mákkal összekeverjük, majd gázra téve összeforraljuk. Amíg kihűl, addig elkészítjük a sütőtökös tölteléket.A megsült és kihűlt a sütőtök belsejét kikaparjuk, botmixerrel pürésítjük, majd hozzákeverjük az útifűmaghéjat. A réteslapokat csak a legutolsó pillanatban vesszük ki a zacskóból, hogy ne száradjanak ki.Egy enyhén nedves konyharuhára fektetünk egy lapot, majd szilikonos kenőecset segítségével lekenjük olajjal egy kicsit, ráfektetjüka második lapot, ezt is megolajozzuk, majd mehet rá a harmadik réteslap is, ezt is olajozzuk és következik a negyedik réteslap.Először a mákos tölteléket tesszük rá egy csíkban a réteslapokra, de a szélén hagyunk egy pár centit, hogy feltekerésnél be tudjuk hajtogatni az oldalát. A mákos töltelékre rákenjük a sütőtökös tölteléket.Ezt követően konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük a rétest úgy, hogy közben a széleit behajtjuk, így majd nem folyik ki a töltelék. A feltekert rétest óvatosan áthelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd a tetejét vékonyan megkenjük tejföllel.
Ezután előmelegített sütőben megsütjük a rétest.Langyosra hűtve szeleteljük és, aki igényli porcukorral meghintheti a tetejét.