Áfonyás túrókrémtorta

  • 2017.09.24.
  • 0

Múlt hét szombaton még sikerült vennem nagyon szép áfonyát a piacon, így egy finom nyárzáró gyümölcsös sütit készítettem. Nem volt kérdés, hogy az áfonyát túróval fogom kombinálni, így született meg ez a könnyed áfonyás túrókrémtorta. De kár, hogy már nincs belőle, olyan finom volt! :) Áfonyás túrókrémtortaHozzávalók:A tésztához:20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt6 dkg
porcukor10 dkg vajegy csipet sófél csomag sütőpor1 tojásA túrós töltelékhez:500 g túró150 g cukor1 tasak vaníliás cukor1 dl tejföl250 g mascarpone3 evőkanál búzadara150 g áfonyaAz áfonyás bevonathoz:50 g áfonya2 evőkanál cukor1 csomag színtelen tortazselé (12g)kevés vízElkészítés:Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sütőport és a sót. A sütőporos lisztet összemorzsoljuk a vajjal, majd összegyúrjuk a tojással és a porcukorral. Egy 22 cm-es tortaformát kivajazzuk, kilisztezzük. A tésztát nyújtódeszkán körlappá nyújtjuk, majd átemeljük a formába úgy, hogy az oldalán is legyen 3-4 cm tészta. Az alját villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben tesszük sülni, körülbelül 15 percre.A túrós krémhez először a túrót áttörjük, majd összekeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral,
a tejföllel és a mascarponéval. Végül a krémbe belekeverjük a 3 evőkanál búzadarát és a megmosott, szárazra törölt áfonyát.A tésztát kivesszük a sütőből és egyenletesen elosztjuk rajta az áfonyás túrótölteléket, majd még 15-20 percre visszatesszük sülni.Az áfonyás bevonathoz
megmossuk az áfonyát és botmixerrel összeturmixoljuk. Az áfonyapéphez hozzáadjuk a cukrot, a tortazselét és annyi vizet, hogy az egész 2,5 dl legyen. Az zselét kis lángon felforraljuk. Amikor felforrt, 1 percig főzzük majd levesszük a tűzről és rögtön ráöntjük a kihűlt túrótorta tetejére. Hagyjuk a zselét megdermedni, majd hűtőbe tesszük egy éjszakára. Másnap szeletelhetjük.