Epres túrókocka

  • 2017.06.11.
  • 5

Kihasználom az eperszezont, ameddig csak lehet friss eperrel többféle süteményt is készítek. Múlt héten egy túrós-epres süteményt sütöttem, amely igazán finom lett. Az eper a túróval nagyon összepasszol, szóval érdemes meglepni vele a családot. :)Epres túrókockaHozzávalók:A tésztához:20 dkg liszt (nálam fele teljes kiőrlésű tönkölyliszt volt)1 csipet só1 teáskanál sütőpor 5 dkg porcukor1 tojás10 dkg vajA tésztát megszórni:4 evőkanál búzadaraAz epres töltelékhez:40 dkg eper6 evőkanál keményítőA túrós töltelékhez:50 dkg túró2 tojás szétválasztva15 dkg porcukor1 tasak vaníliás cukor3 evőkanál keményítőElkészítés:A lisztet összekeverjük a
sóval, a cukorral, a sütőporral, majd hozzáadjuk a vajat és összemorzsoljuk. Amikor már kellően morzsalékos hozzáadjuk a tojást és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát.Ezután lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát (30x20 cm-re), majd a kivajazott, kilisztezett tepsibe helyezzük.A túrótöltelék elkészítése következik. A túrót áttörjük, hozzáadjuk a két tojás sárgáját, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a
keményítőt majd az egészet jó elkeverjük.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan hozzáforgatjuk a túrós keverékez. Az epret alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, összedaraboljuk és összekeverjük a keményítővel. A tésztát megszórjuk 2 evőkanál búzadarával, majd rászórjuk az epret, végül meghintjük a maradék, 2 evőkanál búzadarával. Az eperre ráöntjük a túrós tölteléket és előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük. Hagyjuk a tepsibe kihűlni és szeletelhetjük.