Túrós-epres rácsos

  • 2017.02.08.
  • 2

A túrós-gyümölcsös sütiknek nálunk nagy sikere van, mindenki imádja.
Ez a süti is nagyon egyszerű, omlós tésztán isteni túrós-epres töltelék, tetején pedig rácsok. Most fagyasztott gyümölccsel sütöttem, de tavasszal frissel is elkészítem, mert nagyon finom. :) Az eper helyettesíthető más gyümölccsel vagy akár mazsolával is. Próbáljátok ki! :)Túrós epres rácsosHozzávalók:A tésztához:20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt15 dkg búzalisztegy csipetnyi só15 dkg porcukor1 teáskanál sütőpor1 tojás17 dkg margarin1 evőkanál tejfölAz epres túrókrémhez:50 dkg krémes túró3 tojás2 evőkanál tejföl12 dkg porcukor2 tasak vaníliás cukor3 púpos evőkanál étkezési keményítő450 g eper (nálam most fagyasztott)A tetejére:porcukorElkészítés:Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a tojást, a tejfölt, a sütőport, a vaníliás cukrot, majd belereszeljük a margarint. Az egészet gyorsan összegyúrjuk– ügyelve, hogy a zsiradék ne olvadjon meg, a tészta ne legyen túl lágy –, s hűtőbe tesszük kb. fél órára. Hűtés után félretesszük a tészta 1/3 részét, ebből lesz majd a rács a sütemény tetején. A maradék tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk. A tepsit kizsírozzuk, kilisztezzük, majd beletesszük a tésztát.
A túrókrémhez a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk.
Az epret megmossuk és feldaraboljuk. A túróhoz hozzáadjuk a tojássárgákat, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a tejfölt, s végül óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérjéből felvert habot. Ezt követően a darabolt epret is beleforgatjuk, majd hozzákeverjük az étkezési keményítőt. A túrós tölteléket egyenletesen elterítjük a tepsiben lévő tésztán. A félretett tésztát kinyújtjuk, vékony csíkokra vágjuk, amiket az epres túrótöltelékre teszünk.
A süteményt előmelegített sütőbe helyezzük, s kb. 35-45 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt a sütemény, felkockázzunk és porcukorral megszórva tálaljuk.