Rizottó zöld spárgával és buggyantot tojással

  • 2013.04.29.
  • 8

Végre tudunk ebédelni és vacsorázni a teraszon. Kényelmesen, ráérősen, étkezés után egy finom kávéval vagy fagyival csak úgy ücsörögni. Egy könnyű rizottó roppanós spárgával és krémes tojással, egy pohár finom fehér borral. Imádtuk. Szuper nyárindító, ha a tavasz már elmaradt.
Az ötlet innen. Hozzávalók 4 adaghoz:300 g rizottó rizs (carnaroli)1-2 salotta hagyma mérettől függően1 evőkanál olívaolaj 1-1,5 dl száraz fehérbor kb. 1 liter zöldség alaplé1 evőkanál vaj1 evőkanál mascarpone2 evőkanálnyi parmezán reszelveegy csokor zöld spárga (500 g)személyenként 1 tojásElkészítés:Az olívaolajon üvegesre pároljuk az apró kockára vágott hagymát, de vigyázzunk, hogy ne kapjon színt. Hozzáadjuk a rizst, pár percig pirítjuk, majd hozzáöntjük a száraz fehérbort. Keverjük
amíg el nem fő az alkohol. Ezután merőkanalanként adagoljuk a rizshez a forró alaplevet, folyamatosan kevergetjük, amíg al dentére nem fő a rizs (kb. 18 perc). Ez az az állapot, amikor már puha, de a közepe még éppen roppan. Ha lezártuk alatta a gázt keverjünk bele egy evőkanálnyi vajat és egy evőkanálnyi mascarponét, majd reszelt parmezánnal ízesítsük.A spárgákat meghámozzuk, a végét letörjük és ami marad azt még kettévágjuk. Forró vízbe tesszük 2-3 percre, majd jeges vízbe szedjük ki. Így friss, ropogós marad.
A buggyantott tojáshoz vizet forralunk, majd hozzáadunk 2-3 evőkanálnyi ecetet, és a bőséges, forró ecetes vízbe engedjük a feltört tojásokat, egyesével. 2-3 percig főzzük, majd szűrőlapáttal kiemeljük és már tehetjük is a spárgás rizottónk tetejére. (buggyantott tojás készítés itt)

Címkék

Spárga Rizottó