Szorult helyzetben

  • 2017.12.11.
  • 0

Ritkán vagy tartósan, de előbb utóbb legtöbben szembesülnek a székrekedés problémájával. Számos kiváltó oka lehet, lelki tényezők,  nem az állapotunknak megfelelő táplálkozás, a belek ellustulása, az óraátállítás, vagy egy környezetváltozás, főleg ha az egy  jelentős időeltolódással együtt járó távoli utazás. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy bizonyos okokat egyszerűen nem áll módunkban elkerülni.Hiszen számos testi szükségletünket alárendeljük a környezetünk elvárásainak, szokásainak, és az elfogadott életritmusnak, és keveseknek adatik meg a természetes életmód gyakorlása.
A székrekedés rendkívül száraz, kis mennyiségű (kevesebb mint 50 gramm/nap) vagy ritka (48 óránál nagyobb időköz) széklet ürítése határozza meg az orvostudomány. A kínai orvoslás szerint is azt jelenti a székrekedés, hogy túlságosan hosszú időköz telik el két székelés között, vagy pedig az lassan, nehezen történik. Nevezetesen az ideális az lenne hogy, ahányszor eszünk annyiszor székelünk.
Eleinte a székrekedés leggyakoribb oka étkezési szokásainkban rejlik, mint a kis mennyiségű, de nehéz étel, vagy amikor éhségérzetünket elnyomjuk egy kávéval, teával, cukros itallal, szendviccsel, amelyektől nem alakul ki a székelési inger kiváltásához elegendő bélsár, és így akár napokig nincs székletünk.
A székrekedés legjellemzőbb velejárói a lepedékes nyelv, rossz lehelet, hirtelen jelentkező majd állandósuló fejfájás, álmosság, elnehezült has, felfúvódás, fájdalom és korgó-morgó hangok a hasban, csökkent étvágy, bezárkózottság, sötét gondolatok, erőltetett és elégtelen széklet.
Lassú mérgezés?
Még rendszeres széklet esetén is sokan szenvednek rejtett székrekedéstől. A számunkra helytelen táplálkozás során ha gyakoriak étrendünkben a magas keményítőtartalmú, és agyonfőzött, olajban sült ételek, ráadásul megfeledkezve az ételtársítás alapelveiiről (szétválasztó étrend) együtt fogyasztjuk4 az állati fehérjét tartalmazó ételekkel. Minden ilyen jellegű ételkeverék a vastagbélben végighaladva úgynevezett széklethártyát, üledéket hagy hátra. Ez a vastagbél bemélyedéseiben, a vízfelszívódás után megkövesülve ottmarad. A bélrendszerben a nem megfelelő táplálkozás, következtében rothadó erjedő folyamatok zajlanak, melyeknek toxikus (mérgező) termékei a vízzel és a tápanyagokkal együtt felszívódnak, és a véráramba kerülve, önmérgezést, un. autointoxikációt okoznak. 
Kifejezett önmérgezés három feltétel esetén alakulhat ki.
stressz, idegi, és érzelmi túlterhelés
finomított élelmiszerek, állati fehérjék, magas peszticidtartalmú táplálék, és minden más a szervezetünk állapotának nem megfelelő étel
mozgásszegény életmód
A kínai gyógyítás kétféle székrekedést különböztet meg. A többlet jellegű és a hiányos jellegű székrekedést. A megfelelő gyógymód, és táplálkozás kiválasztásához először lényeges ezek meghatározása.
A konyhánk a gyógyszertárunk! Hiszen mindennapos táplálékunk az egészségünk letéteményese. A neked megfelelő testmozgással és táplálkozással  elkerülheted a székrekedést!
Fontos az ételeket alaposan megrágni.
Olyan ételeket válasszunk melyek nedvesítik és síkosítják a beleket.
Kerüljük az élesztővel, sütőporral, és  a fehér lisztből  készült termékeket!
Válasszuk a kovásszal készült teljes kiőrlésű kenyérféléket.
Alkohol, fekete tea, kávé sem ajánlott
Konkrét személyes táplálkozási tanácsadásra van lehetőség 2 napos főzési gyakorlattal! Bejelentkezés a meisznerkati kukac gmail.com Email címen!
 



Címkék

Székrekedés