Pöttyös mézes szelet

  • 2018.02.09.
  • 8

Pöttyös mézes szeletDorka unokám iskolai farsangi báljára küldtem egy tálca Pöttyös mézes szeletet, amit Rozi
receptje alapján készítettem.Tészta hozzávalói.20 deka porcukor4 evőkanál méz12 deka Rama margarin2 evőkanál tej2 egész tojás1 kávéskanál szódabikarbóna60 dekja finomliszt
1-2 evőkanál natúr kakaóporKrém hozzávalói:1 liter tej3 csomag vaníliás pudingpor3 evőkanál finomliszt28 deka kristálycukor2 csomag vaníliás cukor37 deka vaj vagy margarinCsokimáz hozzávalói:3 evőkanál forró tej20 deka porcukor1 evőkanál natúr kakaópor3 evőkanál étolaj37 dkg vaj vagy margarin"A tésztához a hozzávalókat a kakaó kivételével, gőz felett állandóan kevergetve összemelegítjük,hozzátesszük a lisztet,jól kidolgozzuk majd három részre osztjuk. Az egyik részhez hozzágyúrjuk a kakaót.A kakaós lapot félre tesszük a másik két tésztát kinyújtjuk tepsi hátán(26x36 cm)170 fokon megsütjük." Én 1 teáskanálkanál kakaót gyúrtam a nagyobb adag tésztához, hogy kicsit elváljon a színe a krémtől.Sütőpapíron nyújtottam ki a tésztákat, és a papírral együtt áthúztam a tepsi hátára. A sütési idő 8-10 percnél ne legyen több, mert könnyen megég!"A kakaós tésztát 8 részre osztjuk, tepsi hosszúságú rudakká sodorjuk és szintén ugyanazon
tepsi hátán megsütjük."
Én ezekkel rudakkal eléggé nehezen tudtam bánni. Elvékonyodott, elszakadt,....szóval én inkább a tepsi rövidebb oldalához mértem a hosszukat, és az összeállításnál is keresztbe tettem a megsült rudakat a krémbe.



Míg a lapok, rudak hűltek, elkészítettem a krémet.

A
tejben a pudingporból,lisztből,cukorból vaníliás cukorból pépet főzünk. Ha kihűlt, habosra keverjük a vajjal.
A szobahőmérsékletű vajat önmagában kikevertem, majd kanalanként adagoltam hozzá a pudingot állandó keverés mellett.Összeállítás:A lapokat megkentem meggylekvárral.(Egy kis üveg cukor nélküli házi meggylekvárt használtam el. Erre azért van szükség, hogy könnyebben megpuhuljanak a mézes lapok, meg az ízhatást is fokozza. Ha felnőtteknek készül a sütemény, lekvár helyett rummal locsoljuk meg a lapokat.) Az alsó lapra ráegyengettem a krém felét, arányosan elosztottam a barna rudakat, kissé belenyomva krémbe, majd a maradék krémmel betakartam őket. A másik lapot a lekváros felével ráfordítottam a krémre, sütőpapírral letakartam és nehezéknek a tetejére két egykilós lisztet tettem, így került a hűtőbe éjszakára. Csokimáz csak reggel került a tetejére.A csokimáz hozzávalóit összekevertem és rásímítottam a sütemény tetejére.Még 5 deka fehércsokit megolvasztottam, amivel vékony köröket húztam a csokimázra nylonzacskó sarkából. Egy éjszakát hideg helyen pihent, másnap metéltem fel, addig kellően összegyöngült.Szeletelésnél ügyelni kell, hogy a pöttyök arányosan (nálam kettesével) kerüljenek egy-egy szelet süteménybe.Az iskolában az volt a kérés, hogy valami finom krémes sütemény legyen. Menyem nagyon örült, mikor meglátta, hogy milyen mutatós is.