Sajtos pite-lepény

  • 2017.12.29.
  • 7

Sajtos pite-lepényHozzávalók:200 ml tej,1,5 kávéskanál porélesztő,170 gramm vaj,1 egész tojásfél teáskanál só,fél teáskanál cukor,350 gramm liszt,200 gramm sajt1 tojássárgája a tészta megkenéséhezTegyük a szárított élesztőt és a cukrot a meglangyosított tejbe. Adjunk hozzá 1 tojást, sót, 50 gramm vajat és
a 350gramm lisztet. Dolgozzuk jól össze, az így kapott tésztát pihentessük 40 -50 percig, szobahőmérsékleten.Amikor a tészta megkelt, osszuk el 7 egyenlő részre. A sajtot reszeljük le, adjuk hozzá a 120 gramm vajat, és lassú tűzön folyamatosan kevergetve olvasszuk össze.Egy 20 x 25 cm-s tepsit kivajazunk, kilisztezünk.Nyújtsuk ki az első darab tésztát, tegyük a tepsibe és kenjük meg a sajtos krémmel, ezután nyújtsuk el a második darab tésztát, tegyük rá a sajtrétegre, erre a tésztalapra is tegyünk az olvasztott sajtból.Mindezt addig folytassuk, amíg a 7 egyenlő részre vágott tésztánk és az olvasztott sajt, el nem fogy. A legfelső lapot, kenjük meg a felvert tojássárgájával, takarjuk le egy fóliával, és pihentessük 20 percig. Melegítsük elő a sütőt és 35 – 40 percig süssük, 180 fokon.A receptet Itt
találtam, és mindent az előírás szerint csináltam. Az a tapasztalatom, hogy a sajtkrém elosztásával nagyon körültekintően kell eljárni, mert előfordulhat, hogy kevés lesz. Én legalábbis úgy jártam, hogy 2 lapra nem jutott, ezért gyorsan még olvasztottam vajat-sajtot. A tepsit sütőpapírral béleltem.Mivel igazi megnevezése nem volt, és nehezen tudtam eldönteni, hogy melyik kategóriába soroljam, ezért nevezem pite-lepénynek.Egészben sütés utánTálaláskorLangyosan szeleteltem, és már ettük is. Nagyon-nagyon finom volt, egykettőre elfogyott!