Diabetikus gyümölcskenyér

  • 2017.05.05.
  • 8

Diabetikus gyümölcskenyér
Egy karácsonyi gyümölcskenyér receptet (ITT)variáltam át diabetikussá (férjem vércukor értéke súrolja a határt...)Hozzávalók:15 deka durum liszt10 deka nyírfacukor ledarálva½ teáskanál sütőpor4 tojás1 citrom reszelt héja és leve10 deka aszalt vörösáfonya5 deka hántolt mandulaforgácsAz átszitált lisztbe belekevertem a sütőport. A tojásokat szétválasztottam, és a fehérjéket kemény habbá vertem a fele cukorral (csipet sót is tettem bele). A többi cukorral felhabosítottam a tojássárgákat, beleadtam a citromhéjat és levet is, majd apránként beleadagoltam és elkevertem a sütőporos liszttel. Ezután a fehérjehabot csak fakanállal óvatosan (felülről lefelé félkörösen) kevertem bele. Utoljára pedig a mandulaforgácsot, meg az aszalt vörösáfonyát - az áfonyát kicsit megforgattam lisztben, hogy ne üljön le az aljára. Kizsíroztam egy 28x11 centis püspökkenyér formát, meszórtam liszttel és ebbe öntöttem a masszát. Előmelegítettem 180 fokosra a sütőt, és 30 percig sütöttem. Tűpróbát végeztem, és a hőt lekapcsolva még 5 percig bent hagytam. A formában hűtöttem ki.Langyosan szeleteltem, nyírfacukorporral meghintve tálaltam.
Finom volt, jó szerkezetű lett a tésztája a durumlisztből.Természetesen más gyümölcsökkel is készíthető (nekem most ez volt), vagy egyéb olajos magvakkal.