Erzsébet királyné tortája

  • 2017.04.19.
  • 7

Erzsébet királyné tortaHozzávalók

a tésztához:7 tojásfehérje7 evőkanál kristálycukor7 deka kókuszreszelék2 evőkanál finomliszt10 deka mák - nem őrölt!1 kiskanál szódabikarbónaKrém hozzávalói:7 tojássárgája15 deka cukor6 evőkanál finomliszt2 csomag vaníliás cukor8 deci tej20 deka vajKekszréteg:25 deka omlós kakaós kekszHab a tetejére:fél liter habtejszín
2 zacskó habfixDíszítés:csokidara, kakópor, vagy ízlés szerintElőször a tésztát sütöttem meg.
A tojásfehérjékből a cukorral (én csipet sót is tettem bele) kemény habot vertem, majd a szárazon összekevert többi hozzávalót fakanállal óvatosan belekevertem. A masszát egy kikent, kilisztezett 28 centi átmérőjű formába belesímítottam, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütöttem. Félidőben letakartam a tetejét, mert nagyon pirult.Míg a piskóta hűlt, megfőztem a krémet.Egy lábasba beletettem a vaj kivételével az összes hozzávalót, és a kézi habverő legkisebb fokozatán jól elkevertem - a tejet apránként adagoltam hozzá, így nem lett csomós. Tűzre tettem az edényt, és folytonos kevergetés mellett sűrű krémmé főztem. Amikor már jól kihűlt, de még nem teljesen, akkor kevertem bele a vajat.Torta összeállítása:A tortalap köré állítható tortakeretet tettem, és a kihűlt vaníliás krémet rákentem a lapra. Kiraktam a kakaós kekszekkel és kis időre hűtőbe tettem.A tejszínt a fixálókkal kemény habbá vertem- bár a recept nem írja, én tettem bele 2 csapot evőkanál porcukrot. Rásímítottam a kekszréteg tetejére, és éjszakára hűtőbe tettem.A receptet Katalin konyhája-ból hoztam, és nagyon megköszönöm Katinak, mert érthetően leírta, valamint fázisfotókkal illusztrálta a készítés menetét.
Nekem egy kis malőröm volt a tortával, amikor leemeltem róla a keretet. Ezért nem is akartam beírni a blogba, de végül úgy döntöttem, hogy beteszem, hisz bárki járhat hasonlóan.
Szóval a torta alaplapja 28 centis volt, de én 23 centis keretbe beleszorítottam, amikor pedig levettem a keretet, a torta alja "kirúgta" magát, és a krém elkezdett folyni lefelé....