Walesi keksz

  • 2017.03.01.
  • 3

Walesi kekszHa kiürül a kekszes doboz, akkor keksz receptekre vadászok... Most Farkasné Joó Ibolya receptjét választottam egyik facebookos süteményes csoportból.Hozzávalók:75 g puha vaj10 dkg kristálycukor1 vaníliás cukor2 tojáscsipet sópúpos kk őrölt fahéj30 dkg liszt2 tk sütőpor1 cs mazsola (ízlés szerint aszalt gyümölcsök is lehetnek, vagy
apróra vágott dió, csoki darabok,stb.1 narancs reszelt héja,( és mehet a leve is)Mindjárt az elején elárulom, hogy nem volt itthon mazsolám, ezért aszalt vörösáfonyát használtam helyette, meg 4-5 dekányi vágott diót, de így is nagyon finom lett!Először az aszalt vörösáfonyát leöntöttem annyi rummal, ami ellepte, és hagytam kicsit állni.A narancs héját lereszeltem, a lisztet a sütőporral, sóval szárazon összekevertem.a vajat megolvasztottam, de hagytam kihűlni, akkor kikevertem a cukorral (én porcukrot használtam),vaníliás cukorral,
majd tovább kevertem a tojásokkal. ezután csak fakanállal hozzávegyítettem a lisztes elegyet, beleszórtam a narancshéjat, beleöntöttem a vörösáfonyát a rummal együtt, majd a vágott diót, és szép egyenletesre elkevertem.Galuska állagú tésztát kell kapnunk. A tészta állagát lehet szabályozni, például ha sűrű, akkor a narancs levéből tehetünk bele. Nekem épp megfelelő volt így, és vizes kézzel golyókat formáztam, melyeket sütőpapírral bélelt gáztepsibe egymástól kis távolságra elhelyeztem, majd vízbe mártott kanállal lelapogattam a golyók tetejét.Sütés előttKözben a sütőt 180 fokra előmelegítettem és betettem sülni a kekszeket. Kb. 15 perc alatt sültek meg. Egyet megemeltem, és ha az alja kezd pirulni, jó.Ebből az adagból 22 db 6-7 cm átmérőjű finom kekszem lett.A kisűlt kekszekKöszönöm Ibolyának a receptet!